Hátrányos helyzetű gyerekeknek mutatott példát Ásós Géza

2019.11.18. 18:01

Az első cigányétterem tulajdonosával főztek a szegedi diákok – Fotók

Alapítványi támogatással átadtak egy diákkonyhát a József Attila Általános és Szakképző Iskolában, ahol a háztartástan órákat, az általános iskolások technika óráit, szakköröket és délutáni közös főzéseket is tartanak. A főként hátrányos helyzetű gyermekeket tanító intézmény ezzel újabb lépést tett az iskolai nevelés eszközeinek kibővítésére.

Hajó Edina

– A konyhát igazából ebben a tanévben vettük birtokba, tematikus napokat tartunk, amikor egy-egy osztály napja főzéssel telik. Idén lesz 30 éves az iskola, ez alkalomból egy évkönyvet szeretnénk kiadni, amely egyben receptgyűjtemény is – magyarázta Vékony-Sipos Éva pedagógus. Elmondta, ebbe a gyerekek kedvenc ételeinek és az általuk legjobbnak ítélt menzakaja receptje is belekerül. Múlt héten babgulyást főztek, és nem maradhat el majd decemberben a mézeskalács-készítés sem.

 

Tegnap az első magyar cigány étterem tulajdonosa, Ásós Géza látogatott el az intézménybe, hogy együtt főzzön a gyerekekkel: cigány tyúkos káposztát készítettek. A pedagógusok azért hívták meg a vendéglőst, hogy példát mutasson a diákoknak, ugyanis a békési cigánysorról indult.

– Ha olyan helyre hívnak, ahol gyerekek vannak, mindig szívesen megyek, különösen, ha hátrányos helyzetűekről van szó – fogalmazott. Géza otthon már félig előkészítette az ételt, amit az iskola diákjaival közösen fejeztek be. A szakács elmesélte, édesanyja és anyósa is azt vallja, a tyúkos káposzta az egyik legolcsóbb, ugyanakkor leglaktatóbb cigány étel.

Lázár Lajos végzős adatrögzítő szakos diák elmondta, többször próbált már főzni, mert kollégiumban él és időnként rákényszerül erre. Megtudtuk, nagyon szereti azokat az órákat, amikor főznek, azt pedig különösen, hogy a szegényebb sorsú gyerekeknek megtaníthatják, miként lehet olcsón jó ételeket készíteni.

Ezek is érdekelhetik