Biztonságosabb a bicikliúton tekerni

2021.09.21. 09:58

Hamarosan elkészül a kerékpárút Bordány és Sziksósfürdő közt

Jól halad a kerékpárút kivitelezése Sziksósfürdő és Bordány között, a bátrabbak már használják az alapaszfaltot kapott Kulipintyó felőli részt. A szegedi önkormányzat 3 évvel ezelőtt nyert 340 millió forintot a fejlesztésre.

Kiss Anna

Vannak, akik már használják a Bordány felőli szakaszt, az autók között nem érzik magukat biztonságban. Fotó: Karnok Csaba

Fotós: Karnok Csaba

Április óta építik a Sziksósfürdő és Bordány közötti ke­­rékpárút hiányzó részét, a munka pedig egyre előrehaladottabb. Mihálffy Béla önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, a 3,7 kilométeres sza­­kasznak csaknem a fele, a Bordány felőli része már megkapta az alapaszfaltot, a másik részén, Sziksós felől pedig a szegélyt készítik. Hozzátette, ha mindkét rész megkapta az alapot, akkor elvégzik a teljes aszfaltozást.

A képviselő a kivitelező cég­től, a sándorfalvi Vízép Holding Építő és Szolgáltató Kft.-től azt az információt kapta, hogy október második felére készülnek el a beruházással, persze ez nagyban függ az időjárástól. Mihálffy jelezte, ha befejeződik a munka, akkor méltó módon ünneplik majd meg, hogy valóra vált a több évtizedes álmuk, és biztonságos kerékpárutat kaptak a Kiskundorozsmán és környékén élők.

Vannak, akik már használják a Bordány felőli szakaszt, az autók között nem érzik magukat biztonságban. Fotó: Karnok Csaba

De nemcsak a dorozsmaiaknak fontos az, hogy elkészüljön a bicikliút, hiszen Szegedtől egészen az üllési horgásztóig el lehet majd te­kerni biztonságosan.

Eddig ezt csak az autók között lehetett megtenni a dorozsmaiak által csak halálútnak nevezett szakaszon. A Kulipintyó csárdától viszont már 2012 óta biztonságos a kerékpározás, ugyanis a bordányi önkormányzat 186 millió forintból elkészíttette a hozzájuk tartozó szakaszt.

Szeged és Bordány 2006-ban még közös szívügyének tekintette a 9 kilométer hosszú, Bordányt Sziksóssal összekötő kerékpárút megépítését, ám a pályáztatás nem történt meg, a megyeszékhely visszalépett. A települések lakói pedig már évekkel korábban kérték a bicikliút kivitelezését, hiszen sok baleset történik arrafelé.

Végül a szegedi önkormányzat 3 évvel ezelőtt nyert 340 millió forintot a fejlesztésre, de hiába volt meg a pénz, nem találtak megfelelő kivitelezőt a közbeszerzési eljárásokon, mert minden jelentkező túlságosan magas árajánlatot tett. Most a 84 millió forint önkormányzati forrással kiegészülő projektben a bicikliút mellett 3215 méteren csapadékvíz-szikkasztó árkot is kialakítanak, valamint 83 fát is ültetnek. Emellett részleges javítási mun­­­­kákat végeznek a meglévő kerékpárúton, valamint kerékpáros átvezetést alakítanak ki a vasúti átjáró utáni gyalogátkelőnél és a Szent János téri kör­­forgalomnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!