Ostyát vásárolnának

2022.09.07. 16:00

Szegedre is jut a Vérellátó csokijaiból

Suki Zoltán

Aki vért ad, jutalmat is kap. Archív fotó: Sándor Judit

Korábban sört és virslit kaptak azok, akik elmentek vért adni, de azóta kicsit változott a helyzet, legalábbis ha nem retró véradásról van szó. Azonban ha valaki segít másokon, most is kap egy kis apróságot, időnként például csokit.

Hogy meglegyen az utánpótlása az édességnek, az Országos Vérellátó Szolgálat most 380 ezer darab ostyaszeletet szeretne vásárolni, amire kiírtak egy közbeszerzési pályázatot.

Kikötötték, hogy egy-egy édességnek legalább 25, de legfeljebb 50 grammosnak kell lennie, és csokoládés vagy kakaós krémmel kell megtölteni az ostyákat. A pályázatban az is szerepel, hogy nem nagy baj, ha a gyártó vegyes krémet használ. Viszont nem lehet úgy szállítani, hogy megtörik a sort, vagyis mind a 380 ezer darab édességnek egyformának kell lennie, és legalább hat hónapig meg kell őriznie a minőségét. Érdekes, hogy az ostyaszeleteket tartalmazó egyedi csomagolóanyag nem lehet átlátszó, és a termék jogszabályok által meghatározott, a csomagoláson kötelezően feltüntetendő jellemzőit, adatait a csomagolóanyagon gyári nyomtatással kell feltüntetni. Vagyis nem szabad például egy csokira öntapadós matricával ráírni, hogy micsoda. A megvásárolt édességeket a vérellátó központokban osztják szét, így a szegediben is lehet majd ilyet enni, annak aki ad vért.

És, hogy miért kell ilyen sok ostyaszelet? A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 ezer véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!