Bátorságpróba

2021.05.26. 17:56

Úgysem mered megnyomni

Nem tudjuk, pontosan mikor került a Bartók tér sarkára a Nagy Piros Gomb, de tíz éve már biztos kísérti a járókelőket.

Farkas Judit

A Bartók téri Nagy Piros Gomb már legalább tíz éve kísérti a járókelőket.

Fotó: Farkas Judit

Mert azt a filmekben is megszokhattuk: ha feltűnik egy pisztoly, az előbb-utóbb elsül, és ha látunk egy piros gombot, azt meg fogják nyomni. Valaki már rá is írta: „Dehogynem” – de nem látta senki, hogy meg is nyomta volna. A sajátos bátorságpróbát egy kapcsolószekrényre festették fel, amit egyébként nem ajánlatos piszkálni. Kim Dzsong Un biztosan szívesen rátenyerelne, bár az észak-koreai diktátornak van dolga elég.

A napokban tiltotta be például a szűk farmereket meg többféle „nem szocialista” frizurát.Nem véletlen, hogy ő jutott eszünkbe, még 2018-ban beszélt arról újévi köszöntőjében, hogy az atomrakéták indításához szükséges gomb készenlétben áll az íróasztalán. Akkor derült ki az is, hogy az amerikai elnök asztalán is van piros gomb – de az nem az atomarzenált indítja el, hanem az inasnak jelez.

A Bartók téri Nagy Piros Gomb már legalább tíz éve kísérti a járókelőket.

Fotó: Farkas Judit

Amivel atomot szórathatna, az egy aktatáska az indítókódokkal, amit az elnök mindenhová magával visz, pontosabban hurcolják utána – van egy az alelnöknél is arra az esetre, ha felettese fogságba esne. Fennmaradt a történet: amikor Jimmy Carter raftingolt, egy másik csónakban követték a folyón a táskával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!