Krumplileves

2009.05.11. 00:13

Fejezetek a gyarlóságról: júdások súgásai

„Teljes mértékben megszűntek gátlásai, igazi barátainak minket tekint és nem paptársait" - írta egy „Tihanyi" fedőnevű ügynökről Dán István,a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság III/III alosztályának őrnagya."Tihanyi" a 70-es évek elején rendszeresen adott jelentéseket a Szegedi Hittudományi Főiskola hallgatóiról, katolikus papokról, lelkes hívőkről.

Nemcsak „Tihanyi" tartotta a hálózatot „igazi barátjának". Egy „Magyar Zoltán" fedőnevű ügynök karizmatikus katolikus keresztények közé keveredett a 70-es évek közepén. Tartótisztjének szakszerűen vázolta a karizmatikus keresztténység céljait, valamint a mozgalom jellemző vonásait. Csongrád megyében, illetve a Dél-Alföldön néhány fős közösségek alakultak, hogy a Bibliát olvassák. „Magyar Zoltán" rendszeresen beszámolt ezeknek az összejöveteleknek a témáiról, vitáiról, résztvevőiről, és pontosan végrehajtotta tartótisztje utasításait. „Magyar Zoltán" szemrebbenés nélkül besúgta barátait, ismerőseit. Sőt, jelentéseket kellett írnia egy dorozsmai apácáról, Wagner Viktória néniről is, akihez főiskolás fiatalok rendszeresen jártak ki beszélgetni.

„Ezeket az embereket még keresztény módon tanultam meg szeretni. Nincs bennem irántuk harag (túlzott rokonszenv sem) - az ideológiai vitákat nem szimpátia alapon folytatom" - írja a meghasonlott „Magyar Zoltán", aki missziójának tekintette, hogy egykori „testvéreit" a rendszer hű katonáivá tegye. „Hiszem, hogy ha biztosítani tudjuk számukra az egyéniségüknek megfelelő területet, munkát, és egyidejűleg megóvjuk őket ...a KISZ-, rendszer-, szovjet- és marxizmusellenes ideológiától, propagandától, akkor sikerül ezeket a fiatalokat is kivonni a kettős nevelés „átka" köréből, a szoc. tudományos-etikai alapjait elfogadó, azok szerint élő és dolgozó emberekké nevelni őket:" - írta 1975 novemberében.

Ma már érthetetlen, hogy a szolgálatokat miért érdekelték annyira a jámbor híveket tömörítő, ártalmatlan vallási csoportok. 1970. augusztus 11-én „ELITEK" (iratszám: 31-CS-760) fedőnéven egy csoportdossziét nyitottak a „Szegedi Hittudományi Főiskolán működő illegális csoport ellenséges tevékenységének operatív feldolgozása céljából". Valójában néhány elkötelezett, álmodozó kispap megfigyelése volt a cél, akik „Benzolgyűrű" néven egy baráti társaságot hoztak létre. A csoport nem politikai céllal jött létre, egyszerűen a vallásos élet mélyebb, spirituális megélése volt a céljuk.

Egyikük riadt, segítségkérő levelet fogalmazott meg az akkori püspöknek, Udvardy Józsefnek (1911-2000), amelyben tájékoztatja elöljáróját, hogy egyik társa valószínűleg ügynök. A levél másolata az ELITEK dossziéban található meg, és nem tudni, hogy a püspök miként reagált arra.


A Kádár-korszak titkosszolgálata mindenkit megfigyelt, aki kapcsolatba került a kispapokkal. Egy nyugalmazott tanárnő lakásába - amely Szegeden a Zrínyi utcában volt - poloskát szereltek be. A szolgálat munkatársai a tanárnő egyik szomszédjához költöztek be, akiről a jelentés megemlíti, hogy elkötelezett MSZMP tag, és mindvégig lelkiismeretesen együttműködött velük. Neki azt a legendát adták be, hogy külföldiek vannak a szomszéd lakásban, és őket kell megfigyelni. Vajon a jámbor tanárnő észlelt ebből bármit is? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!