Kultúra

2008.05.04. 21:35

Elpusztulhat a templom, ha nem újítják fel

Akár össze is dőlhet a tizennyolcadik század második felében épült tornyiszentmiklósi templom, ha rövid időn belül nem kezdenek hozzá a felújításhoz - mondta a Független Hírügynökségnek Páli Zoltán, a Zala megyei település plébánosa. Az épület falai évek óta repedeznek, a tető egy része is beázik.

A templom helyzetén tovább rontott az, hogy Románia és Bulgária Európai uniós csatlakozása óta jelentősen megnőtt kamionforgalom, és a teherjárművek közvetlenül az épület mellett robognak el.

Ha nem kezdik el a felújítást, előfordulhat, hogy a templom a repedései mentén szétnyílik, vagy a domboldal, amelyre épült, megcsúszik. Az épület rendkívül értékes freskóit egy bécsi mester, Johann Cymbal készítette, most ezek is veszélyben vannak - mondta a plébános.

Az egyházközség a szomszédos Kerkaszentkirály és Dobri településsel közösen a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz nyújtott be pályázatot a felújításhoz, 97 millió forintot szeretnének nyerni. A hívektől is gyűjtöttek adományokat, és a szombathelyi püspöki hivatal ugyancsak adott pénzt, összesen 27 millió forint gyűlt így össze.

A plébános azt mondta: mivel a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól már megkapták az építési engedélyt, akár nyernek pályázati pénzt, akár nem, júniusban mindenképpen megkezdik a felújítást. A tornyiszentmiklósi katolikus templom egyelőre nem életveszélyes, miséket még tartanak benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!