Kultúra

2008.02.20. 14:37

Francia mesterrajzok a Szépművészeti Múzeumban

A szépség vonalai - Francia mesterrajzok a Louvre gyűjteményéből címmel először nyílik átfogó kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A csütörtöktől látogatható tárlat a párizsi és budapesti intézmény eddig példa nélküli együttműködéseként jött létre.

A megállapodás értelmében szeptember végén a budapesti intézmény németalföldi anyagából nyílik majd kiállítás a Louvre-ban . - tájékoztatott szerdán Baán László, Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

A tárlaton 55 alkotó 85 grafikája látható. A látogatók teljes képet kapnak a 17.-18. századi francia rajzművészetről, ugyanis a korszakban született legszebb rajzokat állították ki a tárlaton - mondta el a kiállítás kurátora. "Mindenki jelen van a tárlaton, aki számít a korszakból" - hangsúlyozta Czére Andrea. A Szépség vonalai című kiállítás 11 kronologikus és tematikus fejezeten keresztül mutatja be az 1610-től 1804-ig tartó időszakot.

A grafikák alkotói a kor neves művészei. A látogatók láthatnak Nicolas Poussin,Claude Lorrain, Francois Boucher rajzokat éppúgy, mint Antoine Watteau kompozíciókat. A 17-18. század virtuóz mesterei, így például, Simon Vouet és Francois Lemoyne munkái is szerepelnek a kiállításon. Olyan alkotók grafikái is helyet kaptak a kiállításon, akiknek néhány műve a budapesti grafikai gyűjteményben is megtalálható, többek mellett André Le Brun vagy Jean-Jacques de Boissieu.

A tárlat kurátora elmondta: két éve állapodtak meg a francia múzeummal a cserekiállítás megrendezésében. Még egy olyan nagyhírű múzeumnak is mint a Louvre, vannak "hiányosságai", avatott be a részletekbe Czére Andrea. A Szépművészeti Múzeum németalföldi grafikai anyaga ugyanis sokkal erősebb, mint a Louvre-ban fellelhető gyűjtemény, így jöhetett létre az együttműködés a két intézmény között.

A Szépség vonalai című tárlat rajzait a magyar szakemberek válogatták össze. A Louvre grafikai anyaga ugyanis megtalálhatók az interneten, így a tárlat kurátora elküldhette francia kollégáinak a "kívánságlistát". A felsorolt művek szinte mindegyike látható is az átfogó tárlaton - közölte Czére Andrea.

A Szépművészeti Múzeum saját büdzséből fedezte a kiállítás költségeit, mondta el Baán László. A tárlat biztosítási értéke 4 milliárd forint - tette hozzá az intézmény főigazgatója.

A csütörtöktől látogatható tárlatot május közepéig nézheti meg a nagyközönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!