Kultúra

2009.05.14. 17:23

Korona Szálló, Makó

A Korona Szálló Makó városának legszebb eklektikus épülete. Találkozási helyként, vitaestek és rendezvények helyszíneként fontos kulturális szereppel bírt régen és ma egyaránt.

Makó forgalmas vásártartó helyén országos jelentőségű utak találkoztak, a vendégek kiszolgálására már a 18. század végén Nagykocsma épült. A Korona maga négy különböző szakaszban épült, 1855 és 1967 között, architektúrája ennek ellenére egységes. Legutolsó felújítása 2005-ben történt.

1945-ben felmerült az épület lebontásának ötlete, és egy új vendéglátóegység épülete. Szerencsére ez nem történt meg, a tervgazdálkodási rendszer csak felújításra adott támogatást. A szocialista idők alatt Béke Szálló volt a neve. 1963 és 67 között állami pénzből felújították, több melléképületét elbontották, új vendéglátói részleget építettek. A földszinten fagylaltüzem, az emeleten cukrászüzem működött.

A rendszerváltás után 1994-ben került a makói önkormányzat tulajdonába, igen rossz állapotban. 1997-ben újították fel az épület tetőszerkezetét. 1999-ben renoválták a külső homlokzatot. A Korona Szálló utolsó felújítása 2005 elején történt; ekkor kapott új belsőt a 200 fő befogadására alkalmas díszterem, kialakították a Pulitzer József termet és az Erdei Ferenc szekciótermet; akadálymentesítésre is sor került. A felújított épületrészt március 3-án adták át.

Az egykori szobák egy részében irodák működnek, a bálteremben pedig konferenciákat rendeznek. Az étterem viszont most is zárva van.

A Korona előtti téren áll az első világháborúban elesettek hősi emlékműve. A szálló melletti parkban található József Attila szobra.

Megközelíthetőség:
Pontos cím: Széchenyi tér 10. A Korona Szálló Makó belvárosában, a Széchenyi téren található. A Makóra Szeged felől érkezőt a Korona szálló impozáns, eklektikus épülete fogadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!