Kultúra

2011.04.19. 23:36

Megújult és május végétől újra látogatható a siklósi vár

Befejezéséhez közeledik a siklósi vár részleges rekonstrukciója: a létesítmény másfél év szünet után május 27-től fogad újra látogatókat.

Marenics János (független), Siklós polgármestere a projekt kapcsán tartott keddi konferencián az MTI-nek elmondta, hogy a kivitelezés keretében látogatóközpontot építettek, felújították a barbakánt, a felhajtóhidat, a Dorottya-kertet, a várkápolna belső tereit, s egyebek mellett kibővítették a kiállítóhelyiségeket is. A beruházás 1,6 milliárd forintos költségét hazai, európai uniós és a Norvég Alap pályázati forrásaiból fedezték.

A politikus kiemelte: a fejlesztésnek köszönhetően immár légkondicionált kiállítóhelyiségek alkalmassá váltak nagyobb tárlatok megrendezésére, kiemelkedő hazai és külföldi alkotók műveinek bemutatására. A várudvaron rendezett színházi előadásokon, koncerteken egyidejűleg 650 ülő vagy 2 ezer álló vendéget tudnak fogadni. Erre is alapoznak, amikor célul tűzték ki, hogy a vár látogatottságát a korábbi évi 80-100 ezerről 170 ezerre növelik.

Mint arról Fazekas Gyöngyi, a vár rekonstrukciós munkáiban résztvevő restaurátor az MTI-nek beszámolt, a felújítás során egy Európa-szerte ritkaságnak számító imafülke is előkerült. "Hasonló, falba vájt imafülke legközelebb egy spanyolországi kolostorban található" - mutatott rá a szakember.

Felidézte, hogy a ritka építményre még tavaly szeptemberben bukkantak, és először árnyékszéknek, majd egy minaret bejáratának vélték az egyszemélyes fülkét, amely vélhetően a késő gótika vagy a korai reneszánsz idején, a 15. vagy a 16. században épülhetett. Különlegessége még az a tizenhat darab, Jézus életét bemutató miniatűr táblakép, amelyekhez hasonlót eddig csak Csehországban találtak - tette hozzá Fazekas Gyöngyi.

Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese kitért arra, hogy a siklósi vár felújítása része a nemzeti park, a siklósi, valamint a mohácsi önkormányzat komplex turisztikai fejlesztési programjának.

A 80 százalékos európai uniós támogatást élvező projekt keretében teljesen megújul a Mohácsi Történelmi Emlékhely, Mohácson vízi sporteszköz- és kerékpárkölcsönzőt nyitnak, pincéket újítanak fel, de jut pénz a Duna-parton partfalrendezésre is.

Az igazgatóhelyettes magyarázata szerint minderre azért van szükség, mert ezen látványosságok az 1970-es, 1980-as évek óta veszítettek népszerűségükből. Azt szeretnék, ha a rekonstrukciók és az új élményelemek révén a siklósi vár, a mohácsi emlékhely, de egész Dél-Baranya vonzóbbá válna a turisták számára, akik ezáltal nemcsak egy, hanem több napot is eltöltenének a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!