Kultúra

2010.04.30. 19:55

Mucha alkotásaiból nyílt kiállítás Pécsett

A szecesszió egyik legjelentősebb és legérdekesebb képzőművészének tartott Alfons Mucha (1860-1939) alkotásaiból nyílt kiállítás a baranyai megyeszékhely Pécsi Galériájában.

Gamus Árpád, a galéria vezetője elmondta: a június 6-ig látható tárlat a grafika mestereként is emlegetett cseh művész mintegy másfélszáz művével ismerteti meg az érdeklődőket.

Az Európa Kulturális Főváros (EKF) program által támogatott tárlat litográfiákat, könyvillusztrációkat, kiadványokat, s olyan, együtt most először látható fotókat is felvonultat, melyeket Alfons Mucha maga készített fotómodelljeiről. A műveket három cseh múzeum, a Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtára és egy magángyűjtemény anyagából válogatták.

Alfons Mucha 1860-ban született Morvaországban, majd miután nem vették fel a prágai Szépművészeti Akadémiára, 1879-ben Bécsbe költözött, ahol színpadi díszleteket készített. 1885-1888 között Münchenben és a párizsi Julian Akadémián folytatott tanulmányokat, majd a francia fővárosban telepedett le.

A fiatal festő - aki műtermében fogadhatta a Tahitiról visszatérő Paul Gauguint - sokoldalú művész volt: illusztrált számos könyvet, kötvényt, tervezett bélyeget, naptárt, tapétát, bútort, szőnyeget, üvegablakot, ékszereket és ékszerüzletet. Az igazi hírnevet azonban 1895-ben, Sarah Bernhardt francia színésznő megbízásából Victorien Sardou Gismonda című drámájához készített plakátjai hozták meg számára.

Mucha ívekben és csigavonalakban, virágdíszekben és stilizált ornamensekben gazdag stílusa rövidesen népszerű lett és valósággal tolongtak a plakátjaiért. Neves keksz- és csokoládégyárak, s más cégek vették igénybe szolgálatait termékeik népszerűsítéséhez.

Mucha 1939-ben Prágában az elsők között volt, akiket a nácik letartóztattak. Szabadlábra helyezése után, 1939 júliusában halt meg tüdőgyulladásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!