lacika világa

2009.09.06. 21:04

Szebb Karácsonyt!

Tudom, mit éreztek most.

Hányszor, de hányszor éreztük ezt már kisgyerekként is. Vártuk a karácsonyt, hittünk abban, hogy megkapjuk a szép autót vagy a babát, aztán megint sál meg sapka lett belőle, naranccsal – most nem abban az értelemben. Tényleg a gyümölcsre gondoltam.

Most ugyanez történt: egész héten izgatottan vártátok, mi lesz itt. Akkora világrengető bejelentést hallhatunk, hogy leomlik a mellvéd a rakparton, beszakad a torony a városházán, a patkányok meg szerte szétszaladnak. Egyik sem történt meg. Jerikó - ezúttal - kibírta. S egyúttal az is bebizonyosodott: olyanok vagytok, mint a kisgömböc, vagy inkább mint egy luftballon, egy rágógumi. Nagyra felfújható, de belül üres valami. Sőt, a jelek szerint inkább őrült nagy vákuum van odabent, nemhogy levegő. Ha csak ennyit tudtatok kiizzadni, ha csak ennyire voltatok képesek, ha csak erre futja nagy bejelentésként, akkor nem ártana egy kicsit dolgozni. És nem ártana végre azzal is szembenézni, hogy a sokat emlegetett 14 százalék mennyi is valójában. Mert így nem lesz ennek jó vége. Rátok nézve. Mi viszont - magunkfajták és a többi nem magunkfajta, viszont a magatokfajtától irtózó - talán megúszhatjuk. Nem kell nektek a budapesti Kossuth téren szemtelekedni. Illetve a szép nagy épületen kívül, ha a rendőrség engedi, azt csináltok, amit akartok (legalábbis egy bizonyos határig), de hogy belőletek országgyűlési képviselők legyenek „ebben az állapotban” az nem elsősorban a nézeteitek miatt lenne kínos, hanem a felkészületlenségetek miatt.

És még valami: mielőtt elkezdenétek hőbörögni, hogy valójában nem is arra gondoltatok a névválasztáskor álljon itt két szép példa. A piacvezető netes keresőbe beütve a szegedi gondolatot az első oldalon két helyen is erre bukkantam:

Szegedi gondolat: a Magyar Tanácsköztársaság megdöntésében közreműködő Horthy-fasiszták egyik, szélsőségesen ellenforradalmi ideológiai irányzata. Nevét onnan kapta, hogy a tanácsköztársaság megdöntésére készülő ellenforradalmárok a franciák által megszállt Szegeden gyülekeztek, és az Antant győzelme után innen indultak az ország elfoglalására. A szegedi gondolat egyik pillére az úgynevezett keresztény középosztály politikai hegemóniájának megteremtése volt, a másik pedig a nacionalizmus és főleg az antiszemitizmus. A szegedi gondolat egyike volt a társadalmi gyakorlatot is befolyásoló első fasiszta ideológiai-politikai elméleteknek.
(http://www.kislexikon.hu/szegedi_gondolat.html)

* * *

Szegedi gondolat, 1919-1945: az újjáépítési elképzelések gyűjtőneve a kommün, a vörös háború s az oláh és szerb megszállás idején. Az ellenforradalmi szegedi kormány idején keletkezett, politikai eszmerendszerré részleteiben nem dolgozták ki, megmaradt a kommün ellen Szegeden szervezkedett katonai, hivatalnoki, polgári elképzelések elegyének. Elutasították az antant (szabadkőműves) versailles-i békerendszerét, a bolsevizmust, a nemzetközi pénzvilág (plutokrácia) uralmát, céljuk a keresztény-nemzeti alapon újjáépített Magyarország. A liberális sajtóban 1919-44: ennek alapján nevezték a politikai rendszert (a Horthy-korszakot) gunyorosan „keresztény kurzus”-nak.
(http://lexikon.katolikus.hu/S/szegedi%20gondolat.html)

Az meg külön bájos, hogy „a Jobbik saját kezébe veszi a médiáját, így nem kell a véletlenre bízni, hogy mikor mi jelenik meg a pártról a lapokban. És hogy ez előbb kicsiben, Szegeden, majd országosan is átalakíthatja a közgondolkodást.”

Már nagyon várom az első számot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!