Van, akit fekve szállítanak a szőregi iskolába

Szeged - Órákat várnak a betegszállítókra a sérült gyerekek, hogy mindennap eljussanak az iskolájukba. A mínuszok, a nagy hó és az üres egészségbiztosítási kassza miatt triplán szenvednek.

Fekete Klára

Krisztiánt Bordány széléről, egy tanyáról hordják mindennap a szeged-szőregi fejlesztő iskolába. Ez száraz időben is komoly feladat, de amióta leesett a nagy hó, megoldhatatlan vállalkozás. A kisfiúnak a hét közepétől már sikerült eljutnia a GEMMA-ba: oktatói szerint meglátszik az állapotán, hogy kimaradtak a foglalkozások.

– Az összes pedagógus a szülőkkel együtt másfél hete lapátolja a havat az iskola körül, hogy a betegszállítók kisbuszairól bejussanak a négy fal közé a gyerekek – mondta [namelink name="Kiss Zsuzsanna"], a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ Fejlesztő Iskolájának intézményvezetője.

– Sok gyereket például csak fekve, speciális ágyon lehet szállítani, ezért nem mindegy, hány métert kell megtenni a bejáratig. A tanárok mindennap túlóráznak, mert van, hogy csak este 7-kor érkezik meg a jármű a várakozás miatt már szinte kezelhetetlenné vált gyerekekért.

A sérült Janókát csak két felnőtt tudja megemelni – a többiek szállításához időnként még többen kellenek. Fotó: Schmidt Andrea

A sérült Janókát csak két felnőtt tudja megemelni – a többiek szállításához időnként még többen kellenek.
Fotó: Schmidt Andrea

Segít a Délmagyarország

Lapunk alapítványa, a Lapcom Média Alapítvány (számlaszám: 12096705–01312657–00200005) is gyűjti a szőregi iskolának szánt adományokat, az összegyűjtött pénzzel a nyílászárók cseréjéhez járulunk hozzá. 

Az iskola nem hibáztatja a betegszállítókat – derült ki Kiss Zsuzsanna szavaiból. Ők nem tehetnek róla, hogy nincs pénz üzemanyagra. Az intézmény és a fenntartó Szivárvány Autizmus Egyesület képviselői már tárgyaltak az OEP-pel, eredménytelenül. Kétségbeejtő helyzetük miatt tüntetni akartak: a legnagyobb hidegben vonultak volna a sérült gyerekekkel és szüleikkel az egészségbiztosító épülete elé.

Bentlakásos intézményt terveznek

A GEMMA 2010 szeptemberében saját erőből nyitott meg egy bezárt iskolát Szőregen. Maguk hozták rendbe, festették ki, rendezték be a támogatóktól kapott bútorokkal, eszközökkel. Most 24-en járnak ide a két fejlesztő iskolai, valamint a felnőtt nappali csoportba. A nagy terv: bentlakásos intézmény létrehozása. Idáig se jutottak volna el, ha nem segít a Soroptimist Club, a püspökség, a Rotary Club, a Kovito és a Produkteam Kft.

Tavaly pályázatot adtak be arra, hogy saját támogató szolgálatot hozzanak létre, és járművet vásároljanak, ám nem sikerült pénzt kapni. Kérték, hogy a város küldjön hozzájuk közhasznú munkavégzés keretében embert, aki legalább a takarítás terhét levenné a vállukról, eredménytelenül. Ami sikerült: pályáztak bérköltség, rezsi kifizetésére – 2,5 millió forintot nyertek. Pályázati pénzből szeretnék felújítani az épületet is, nyílászárókat cserélni, megszabadulni a rossz konvektoroktól: csak a januári gázszámla 154 ezer forint volt.

– Szomorú, hogy a 21. században az emészti fel az energiánkat, hogy ideérnek-e a gyerekek az iskolába, el tudjuk-e vinni őket színházba, amikor ajándékba kapunk jegyeket, holott a fejlesztésükre kellene minden percünket fordítani – jelentette ki Péntek Imréné intézményvezető-helyettes. – Az illetékesek mindig csak azt mondják: átérezzük. Dehogy érzik át! El kellene tölteniük itt egy napot ahhoz, hogy lássák a küzdelmünket. Reggeltől estig dolgozunk, hétvégeken pedig pályázatokat és támogatást kérő leveleket írunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!