Ennivalóra sem jut, lánya a nagymamához költözött

Klárafalva - Huszonnégy évig keményen dolgozott, de aztán lebetegedett. Most ennivalóra sincs pénze Szamkóné Chmilofski Zsuzsannának, aki lányát édesanyjára bízta, hogy legalább ő ne nélkülözzön. A Klárafalván élő asszony számára is várjuk olvasóink adományait.

Timár Kriszta

Még lehet pályázni


Alapítványunk várja még Csongrád megyei rászorulók jelentkezését. Fontos, hogy csak olyanok jelentkezzenek, akik vállalják a nyilvánosságot, hiszen amellett, hogy lapunkban bemutatjuk őket, a decemberben zajló, Klauzál téri adományozóünnepségen is személyesen kell átvenniük ajándékaikat. Nem tudunk támogatni olyan családokat sem, akiken a korábbi években már segítettünk. A pályázatokat telefonos elérhetőség és lakcím megjelölésével várjuk e-mailben az [email protected] címre, vagy postai úton: Lapcom Média Alapítvány, 6729 Szeged, Szabadkai út 20. Akciónkat idén is a szegedi rotarystákkal együttműködve szervezzük. Ők ugyanígy 24 családot támogatnak, így karácsony előtt összesen 48 szomorú sorsú család ünnepét tesszük boldogabbá, családonként legalább százezer forint értékű adománnyal.

Egyedül él egy romos klárafalvi házban [namelink name="Szamkóné Chmilofski Zsuzsanna"]. Végső elkeseredésében fordult lapunkhoz, mert mint mondta, kilátástalannak érzi helyzetét.


– Huszonnégy évig dolgoztam eladóként és boltvezetőként. Szinte sosem hiányoztam, megbízható munkaerő voltam – kezdte történetét.


– Aztán súlyosan megbetegedtem. A szívemben elzáródott a koszorúér, pár percen múlt, hogy meg tudtak menteni. A rákkal is megküzdöttem, a hosszan elhúzódó kezelések miatt viszont elveszítettem a munkámat. Igyekeztem új állást találni, több helyen dolgoztam is, egyszer azonban üzemi baleset ért. Akkor ment tönkre a bokám, amit platina tart össze.


Az asszonyt tíz éve leszázalékolták. Amíg 78 ezer forintot kapott, valahogyan még boldogult. Akkor vette a klárafalvi házat is, hogy lányával legyen egy biztos pont az életükben. – Romos, rossz állapotú, de ez volt az egyetlen, amit részletekben is fizethettem. Előző lakásunkból mennünk kellett, nem volt más választásom, mint ebbe belevágni – mesélte.


Csakhogy időközben megváltoztak a rokkantellátás feltételei, és Zsuzsanna is azok közé került, akiktől megvonták a támogatást. Azóta 28 ezer 500 forint a bevétele, ehhez csak a 15 ezer forintos családi pótlék jön hozzá. Legfeljebb ülőmunkát tudna vállalni, mert sem állni, sem cipekedni nem bír a szíve miatt, ilyet azonban nem talál. A ház részleteit viszont továbbra is kénytelen fizetni, különben elveszíti a fedélt a feje fölül.

 

Ennivalóra sem jut, lánya a nagymamához költözött. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Havi 32 ezer forint csak a házrészlet. Emellé még kiválasztok egy csekket, és már el is ment a teljes havi bevételem – mesélt kilátástalan helyzetéről. Hűtője üres, maximum kenyeret tud időnként venni magának. Sokszor még gyógyszereit sem szedi rendesen: ha kimerül a közgyógykerete, nem váltja ki pénzért a pirulákat. Ilyen körülmények között lányáról sem tud gondoskodni, még az iskolába járás költségeit sem tudja előteremteni, így őt Szegedre, édesanyjához költöztette. – Ő is kisnyugdíjas, de még mindig több pénzből tud gazdálkodni, mint én. Ő vesz még ruhát is a lánynak a 70 ezer forintjából, még ha ő zsíros kenyeret eszik is.


Cintia szociális gondozó és ápoló szakmát szerzett, most érettségire készül. Amikor édesanyja megkérte, hogy látogatásunk idejére menjen haza, azonnal buszra ült, a fotókon azonban nem akart szerepelni. Elismerte: szégyelli, hogy ilyen helyzetben vannak. Terveiről azonban szívesen beszélt, szeretne a jogra felvételizni.


Laptopja, amelyet a tanuláshoz kapott, nemrégiben elromlott. Azóta az iskola könyvtárában készül az óráira.


– Szeretném, ha nemcsak hétvégenként látnám a lányomat, hanem hazaköltözne. De megértem, hogy neki így a jobb – sírta el magát Zsuzsanna. – Sajnálom, hogy beteg vagyok, és emiatt nem tudok olyan életet biztosítani neki, amit megérdemelne.

 

Várjuk a felajánlásokat


A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat, hogy szebb, boldogabb karácsonyuk lehessen. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705- 01312657-00200005-ös számlaszámra. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!