Néhány napra elegendő a tűzifa, pedig pocoklyuköntést is elvállal az anyuka

Mezőhegyes - Van, hogy dönteni kell, a villanyórát vagy a gázórát töltse-e fel a mezőhegyesi anyuka. Pedig Gyarmatiné Kovács Dominika minden munkát elvállal, még a pocoklyuköntést is, hogy el tudja tartani öt gyermekét. Olvasóink segítségével szeretnénk szebbé tenni a karácsonyukat.

Kovács Erika

Még lehet pályázni


Alapítványunk várja még Csongrád megyei rászorulók jelentkezését.

Fontos, hogy csak olyanok jelentkezzenek, akik vállalják a nyilvánosságot, hiszen amellett, hogy lapunkban bemutatjuk őket, a decemberben zajló, Klauzál téri adományozóünnepségen is személyesen kell átvenniük ajándékaikat. Nem tudunk támogatni olyan családokat sem, akiken a korábbi években már segítettünk. A pályázatokat telefonos elérhetőség és lakcím megjelölésével várjuk e-mailben az [email protected] címre, vagy postai úton: Lapcom Média Alapítvány, 6729 Szeged, Szabadkai út 20. Akciónkat idén is a szegedi rotarystákkal együttműködve szervezzük. Ők ugyanígy 24 családot támogatnak, így karácsony előtt összesen 48 szomorú sorsú család ünnepét tesszük boldogabbá, családonként legalább százezer forint értékű adománnyal.

 

– Közmunkásként dolgozom. Amíg lehetett, napszámba is eljártam. Fóliát locsoltam, ládát hordtam, paprikát, gyökeret szedtem, pocoklyukat öntöttem. Sajnos vége a szezonnak – mondta [namelink name="Gyarmatiné Kovács Dominika"]. A mezőhegyesi család havi 195 ezer forintból gazdálkodik. Van, amikor még ennyi sem jön össze. Az anyuka 11 hónapja neveli egyedül a gyerekeket. Leila 17, Korina 13, Alexander 12, Katinka 6, Réka pedig 5 éves.


– A nagylány apukája meghalt. A sorban következő két gyermekem apját a végrehajtónak sikerült megtalálnia. Most már fizeti a gyerektartást. Hét évig felé sem nézett a gyerekeknek. Tavaly ősszel megjelent, párszor eljött, aztán szó nélkül eltűnt megint. Ez nagyon felzaklatta Korinát és Alexandert. A két kicsi apukája 11 hónapja költözött el. Úgy döntött, máshol folytatja az életét. Ez a nagyobbaknak és nekem is jobb, de a kicsik nagyon hiányolják. Szerencsére rendesen látogatja Katát és Rékát, és fizet gyerektartást is. Mind az öt gyerekem hordoz tragédiát, ami elmondhatatlanul bánt. Én azt szerettem volna, hogy teljes család legyünk, szép élettel – avatott be családi titkaikba a 35 éves asszony. Lehetett volna főállású anya is, de ott jóval kevesebb a járandóság, mint a közmunkában.


– Nyáron két hónapig a vetőmagüzemben dolgoztam. Tizenkétóráztam, de megérte, jól fizetett. A tanévkezdésre felruháztam a gyerekeket. Ha éjszakára kellett menni, a nagylányom vigyázott a kicsikre. Sajnos ez is idénymunka volt. Most újra közmunkás vagyok. A kicsiket hajnali fél 6-ra viszem oviba, és fél 5-re megyek értük. Utána gyújtok csak be…


Dominikáék albérletben élnek, ami havi 6000 forint. A villanyórára 25 ezer forintot tölt havonta az anya. Azért ilyen sokat, mert hiába spórolnak az árammal. A hajdani cselédházban, ahol élnek, valahol szökik az áram, újra kellene cserélni a vezetékeket. A nagyszobában van egy kályha, ott fával tüzelnek. A család az önkormányzattól kapott segélyfát, ami maximum 2-3 hétre elég. Újabb tüzelőt nem tud venni.


A nagylány szobáját gázzal fűtik. A gázóra is feltöltős, oda 35-40 ezer forintot fizet az anyuka. Ebben benne van a tavalyi leolvasás utáni többlet is, amire kapott részletfizetést. A konyhában csak annyi meleg van, amennyi főzéskor keletkezik, egyébként nincs meleg az otthonukban. Az épület nagy belmagasságú, a nyílászárók mellett pedig akkor a rés, hogy kilátni rajta az utcára. A fürdőszoba is jéghideg. Gázon melegítik a vizet, mert rossz a bojlerük. A hideg miatt a lakás nagy része salétromos, van, ahol penészes.


Dominikáék pénzügyi helyzetét a sok tartozás is nehezíti. Volt 10 éve egy áruhitelük, az 500 ezer forintos kölcsön mára 2 milliósra duzzadt. A végrehajtó engedélyezte a részletfizetést, ami havi 12 ezer forint. Az internet- és a telefondíj további 13 ezer forint. A nagyoknak a tanuláshoz szükségük van a netre. Igaz, csak egy tableten és a telefonon tudják használni. Leila egyébként Makón gimnazista, Korina ugyanott kisgimibe jár.


– Mire mindent kifizetek, alig marad a megélhetésre. Húst alig látunk. Leginkább csirke far-hátat veszek vagy olcsó ripp-roppot. Egyébként krumplit eszünk krumplival, tésztát tésztával. Gyümölcsöt csak fizetéskor tudok adni a gyerekeknek. Ha beüt egy megfázás hó közepén, hitelbe kapok gyógyszert, amit a következő hónapban egyenlítek ki. Nem könnyű az életünk. Elképzelni sem tudom, hogy mi lesz karácsonykor. Hideg és valami krumplis étel. Hogy lesz-e karácsonyfánk meg ajándék, ez még a jövő zenéje.

 

Várjuk a felajánlásokat


A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat, hogy szebb, boldogabb karácsonyuk lehessen. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705- 01312657-00200005-ös számlaszámra. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!