Hitelből vásároltak tüzelőt Mészárosék

Mindszent - A mindszenti Mészáros család bevételének nagy részét elviszi a tartozás. Téli tüzelőjük is hitelből lett. Ajándék csak úgy kerülne a karácsonyfa alá, ha valamelyik csekket nem fizetnék be. Olvasóink segítségével szeretnénk szebbé tenni a karácsonyukat.

Kovács Erika

Várjuk a felajánlásokat

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat, hogy szebb, boldogabb karácsonyuk lehessen. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy csekken is befizethetik, melyet november 15-i lapunkban, vagy ügyfélszolgálatainkon megtalálnak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

– A gyerekek nem fázhatnak meg. Muszáj volt tüzelőt vennünk. Csak úgy tudtunk, hogy vettünk fel heti törlesztésű hitelt – mondta [namelink name="Mészáros Béláné Zsuzsa"] . A Mészáros családban 5 gyermek van. Az édesanya és az édesapa is hozott gyermeket az előző házasságából. Brigi, a legnagyobb már saját családot alapított. Most várja a kisbabáját. Négy gyermek maradt otthon. Béci 21 éves, értelmileg sérült fiatalember. Szövést tanult, de dolgozni nem tud.

– Bécinek sokat romlottak a képességei. Már a számolás is egyre nehezebben megy neki. A háztartási munkában viszont szívesen részt vesz, de csak felügyelet mellett – mutatta be családját az anyuka.

– Édesapjának is örömmel segít. Roland 18 éves, ő Hódmezővásárhelyre jár középiskolába. Tanulási nehézségekkel küzdött, de már van asztalos részképesítése. Most hegesztést tanul. Szeretnénk, ha jó szakmái lennének. Alexandra, a kislányunk 7 éves. Ő is Hódmezővásárhelyen tanul, egy speciális iskolában, mert nehezen tanult meg beszélni. Minden reggel viszem a busszal, délután pedig megyek érte. Addig Béci vigyáz a legkisebbre, a 2 éves Alexre. – A férje, Béla ottjártunkkor is dolgozott.
 

Bárdos András karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent vendége szombaton 17 órától Bárdos András televíziós újságíró lesz.
– Nagy tanulság számomra az elmúlt évekből, hogy a karácsony csak akkor jó, ha nyugalomban telik. Éppen ezért már nem vállaljuk túl magunkat erre a napra, nem is rohangálunk sehova, egyszerűen, nyugodtan együtt vagyunk. Nagyon örültem annak, amikor néhány napja a fiam azt mondta, nagyon várja már az ünnepet, de nem az ajándék miatt – valószínűleg ő is érzi már ezt a hangulatot. A 9 éves lányom még kíváncsi, mit fog kapni, de neki sincsenek nagy vágyai. Számunkra ez a béke és szeretet jelenti a karácsonyt.
– Most váltott munkahelyet. Szeretett a korábbi helyén is, de keveset keresett. Én gyesen vagyok, illetve kapok 900 forint ápolási díjat Bécire. Tényleg ennyi, nem viccelek. Havonta körülbelül 240 ezer forintunk van a családi pótlékkal együtt. Ebből vígan élnénk, ha nem lennének hiteleink. Sajnos jó húsz évvel ezelőtt vettem fel áruhitelt, pokoli kamattal. Férjemnek is volt kölcsöne, amit még az első feleségével vettek fel. Nem tudtuk fizetni, ezért a végrehajtóhoz került. Ez havonta több mint 60 ezer forint... Ehhez jön a rezsi. Annak ellenére, hogy nagyon spórolunk az árammal, 16-17 ezer forint a villanyszámlánk. Hatunkra mosni is sokat kell. Palackos gázzal főzünk, fával fűtjük a két kályhánkat, amit, mint említettem, heti törlesztésű hitelből vásároltunk. Összesen 650 ezer forintot vettünk fel. A fa mellett a lejárt csekkeket is kifizettük belőle, hogy ne kapcsolják ki az áramot, vizet. 76 hét alatt 1,4 millió forintot kell visszafizetnünk, heti 20 ezer forintjával – beszélt anyagi helyzetükről az anyuka, aki abban reménykedik, a jövő hónaptól egy kicsit talán jobb lesz nekik, mert a férje az új helyen több fizetést kap.

Alexandrát mindennap busszal viszi a hódmezővásárhelyi iskolába az édesanyja. Fotó: Antal Sándor

Alexandrát mindennap busszal viszi a hódmezővásárhelyi iskolába az édesanyja. Fotó: Antal Sándor

László Boldizsár karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent vendége vasárnap 17.30 órától László Boldizsár operaénekes lesz.
– Karácsony alkalmából azt kívánom minden fiatal párnak, hogy hozzon nekik a Jézuska gyermekáldást. Én ezt 47 évesen megéltem, úgyhogy tudom: ennél többet nem kívánhatok senkinek. Sokan azt mondják, hogy túl nagy felelősség egy gyerek, de én tudom, hogy ahol elfér kettő, elfér a harmadik is. És lehet, hogy valóban kevés a pénz vagy kicsi a lakás, de egy baba születése olyan erőt ad, amivel az ember ötször megbízhatóbb és strapabíróbb lesz, és egyből észreveszi, hogy többet is tehet, mint amit addig elégnek érzett. Mi idén újra csecsemővel karácsonyozunk, és természetesen igazi ünnepet csinálunk neki annak minden látványos kellékével, mert bánnánk, ha ezt elhalasztanánk.

– A hitel egy ördögi kör, szinte lehetetlen megszabadulni tőle – mondta Zsuzsa, aki megmutatta az udvarát is. Annak ellenére, hogy nagyon kevés pénz marad a megélhetésükre, a férjével sokat tesznek környezetük szépítéséért.

– A gyerekekkel gyűjtjük a kavicsokat, a nagyobb köveket. Amit más kikerül vagy arrébb rúg, mi hazahozzuk. A kavicsokat cementbe ágyaztuk, azzal díszítettük például az előszoba falát vagy a kerti kutunkat. Az sem került pénzünkbe. A kis faágyút is magunk állítottuk össze, kapott anyagból – mutatta büszkén az udvarukat. Az édesanya arról is beszélt, hogy karácsonyra csak úgy kerülhet ajándék a fenyő alá, ha valamelyik csekket nem fizetik be.
 

Ezüstvasárnap négy család kap adományt

Szombaton és vasárnap összesen négy család kap adományt a Délmagyarország–Rotary Adventen. Szombaton a 17 órakor kezdődő ünnepségen a kübekházi Kollár Jánoséknak adjuk át olvasóink jóakaratforintjait, akik kevés pénzükből is leginkább fiuk gitártanulására költenek. Rajtuk kívül Schmidt Beatrix és családja kap tartós élelmiszerről és tisztítószerekről szóló ígérvényt, melyet a Rotaract Club Szeged képviselője ad át. Az adományozóünnepség után fellép a Vedres Utcai Óvoda csoportja.
Vasárnap a Dóm téri adventi gyertyagyújtás után, 17.30 órakor kezdődik programunk a Klauzál téren. Dudás Gyöngyi, lánya és két unokája ekkor veheti át a Lapcom Média Alapítvány adományát. A bordányi nő két kisfiút fogadott örökbe, élettársa unokáit, mert szüleik nem gondoskodtak róluk. Rajtuk kívül Domokos Dzsenifer Mónika és családja kap hűtőszekrényről szóló ígérvényt a Vitaminszalon képviselőjétől. A vasárnapi műsort a Cső Utcai Óvoda csoportja adja.
A Klauzál téren áll Szeged Első Szeretetkuckója, melyet a Délmagyarország üzemeltet. Itt a Szegedi Bölcsődék Igazgatósága számára gyűjtünk plüssállatokat, játékokat és könyveket mindennap 16.30 és 18.30 óra között. A Rotary Club faházában ruhaadományokat várnak, valamint itt lehet leadni kupon ellenében a használt, de tiszta és még jó állapotú zoknikat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!