London 2012 olimpia

2012.08.09. 16:51

Risztov Éva olimpiai bajnok 10 ezer méteren!

Olimpiai bajnok lett tízezer méteren a vásárhelyi-mártélyi Risztov Éva, aki szinte rajt-cél győzelmet aratott!

Gyúrós István, Kis Réka

London 2012 - Risztov Éva aranyérmes 10 kilométeren

Fotó: Illyés Tibor

Közvetítésünk támogatója az EDF Démász Zrt.

A magyar úszó a medence után a Szerpentin-tóba ugrott, ahol a nők maratonszámát, a 10 km-t rendezték. Risztov a medencében 800 méteren 13. lett.

Ilyen volt, ilyen lett! Risztov Éva pályafutása képekben.

A mi Évink

Álltunk és néztünk. "Mennyi van még?" "Sok?" "Gyerünk!" "Meglesz!" – csak néhány megjegyzés Risztov Évi 10 ezer méteres úszása alatt. Ugrálunk a szerkesztőségben, a himnusz alatt pedig állunk, és könnybe lábad a szemünk.

A "mi Évink" nyert, olimpiai bajnok lett Londonban. Újságunknak hányszor, de hányszor nyilatkozta, hogy egyszer olimpiai bajnok lesz.
Az lett! Micsoda versenyzéssel! Rommá verte a világot, legyőzte azokat a nemzeteket, amelyek ebben a műfajban, a hosszútávúszásban a legjobbnak számítanak.

Risztov Éva 2005 őszén jelentette be, hogy visszavonul. A Délvilág a teljesítményét életműdíjjal jutalmazta. Már senki sem hitt benne, a győzelmében. Évát viszont kemény, vásárhelyi–mártélyi fából faragták. Újrakezdte, és a csúcsra ért, teljesült az álma. A debreceni színekben versenyző úszó bebizonyította, ha valaki tényleg akar valamit, akkor azt elérheti.

Olimpiai bajnok akart lenni. Risztov Éva a XXX. nyári olimpián első lett. Teljesült az álma. Bravó!

Süli RóbertA magyar úszó végig vezetett minden kört 19 perc 40 másodperc és 20 perc között teljesített. Az utolsó előtti ellenőrző pontnál 1 másodperc volt az előnye, az utolsónál viszont jóval több volt. Martina Grimaldi, Haley Anderson, Angela Maurer és Keri-anne Payne követte a magyar lányt, aki elképesztő iramot produkált, amit végig is bírt tízezer méteren, és 1:57:38-cal nyert meg. Az amerikai Anderon nem bírta befogni, mindössze 4 tizeddel maradt le a magyar lánytól, de ezzel nem kell foglalkozni. Talán a legszebb aranyérmünket ünnepelhetjük ma!

Az utolsó körben Évi kezdett ellépni a többiektől, 8300-nél kialakult 5-6 fős vezető boly, amelytől a magyar úszó előbb egy, majd lassan 3 testhosszal lépett el. A célegyenesben csak az amerikai tartotta vele a lépést, félő volt, hogy "csak" az ezüst lesz meg. De hogy örültünk volna mi annak is. Sőt, Évi is, aki "mindössze" a pontszerzést célozta meg. Így tökéletesebb a délután!

[namelink name="Risztov Éva"] Hódmezővásárhelyen, a Hód Úszó SE-ben kezdett el úszni, itt tanulta meg a sportág alapjait. Kezdetben Oskovics Katalin, Ferenczi Pál és Csókay Miklós foglalkozott vele, majd Bán Sándornál lett belőle klasszis, olimpikon. 2004-ben, Athénben olimpiai negyedik lett 400 méter vegyesen. Aztán visszavonult, volt magyar bajnoki érmes motokrosszfutamokon, vízilabdázott is, mielőtt visszatért eredeti sportjához, az úszáshoz. Jól tette. 

- 11-től 15 éves koráig edzettem Évit, mellettem lett olimpikon, ifjúsági Európa-bajnok. Hamar meglátszott rajta, elképesztően céltudatos versenyző. A képességei már akkor is megvoltak a nagy sikerekhez, de ehhez az aranyhoz az is kellett, hogy lehiggadt, tulajdonképpen felnőtté érett, és fel tudott állni abból a gödörből, ahol néhány éve volt - mindez a sportemberi nagyságát bizonyítja. Bár nem vagyok sírós típus, nem tagadom, elérzékenyültem a győzelme után - mondta [namelink name="Bán Sándor"].

Risztov Éva olimpiai bajnok 10 ezer méteren! Fotó: MTI/llyés Tibor (galéria)

Risztov Éva sikerével a vívó [namelink name="Juhász Katalin"] után Hódmezővásárhely második olimpiai bajnoka lett!

Hosszúval és Jakabossal szurkoltak a fiatalok Risztovnak a Szigeten. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)Végeredmény, női 10 ezer méteres úszás

1. Risztov Éva 1:57.38.2
2. Haley Anderson 1:57.6 (amerikai)
3. Martina Grimaldi 1:57.41 (olasz)

Risztov Éva olimpiai bajnok 10 ezer méteren! Fotó: MTI/Illyés Tibor (galéria)

„A végén láttam, hogy jön az amerikai, de tudtam, hogy nem lehet baj, képes lettem volna még egy hajrát indítani. Nem jutott eszembe, hogy az olimpia a tét, úgy voltam vele, hogy ez csak egy sima úszóverseny. Az volt a tervem, hogy már az elején előremegyek, mert a vébén elvettek tőlem egy aranyérmet, amikor együtt úsztam a mezőnnyel" – mondta Risztov Éva a Nemzeti Sportnak.

Az augusztus 30-án huszonhét éves versenyző boldogan értékelt az eredményhirdetést követően, miután a győztesnek járó virágcsokrot előbb még édesanyjának adta át.

Risztov Éva olimpiai bajnok 10 ezer méteren!. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain (galéria)


"Tegnap érkezett meg teljesen titokban és számomra váratlanul, a debreceni polgármester, Kósa Lajos vezette csapat tagjaként, nagyon örültem betoppanásuknak. Igazság szerint már nagyon untam az ittlétet, haza akartam menni, úgyhogy a jövetelük valósággal felvillanyozott" - mesélte az MTI-nek Risztov Éva, aki több évi visszavonultság után jó három és fél esztendeje kezdte újra az úszást, méghozzá hosszú távon, bár később a medencés versenyúszáshoz is visszatért, s a brit fővárosban duplázott: előbb az 50-es uszodában próbált szerencsét, vagy gyűjtött inkább muníciót a mostani maratonihoz, hogy aztán parádés teljesítménnyel örvendeztesse meg a magyar tábort, az érte a helyszínen és odahaza szurkolókat egyaránt.

"Nem úgy ébredtem, hogy győzni fogok, csak azt tudtam, hogy nagyon odateszem majd magam. Tavaly, a sanghaji világbajnokságon, amikor kizártak, érmet vettek el tőlem, én pedig szerettem volna itt bebizonyítani, hogy jogtalanul bántak el velem. Nagyon jó erőben éreztem magam, s hamar az élre mentem, hogy elkerüljem a lábvizezést, a könyökléseket, a bolyozást, és csak magamra ügyeljek. Végig tudtam, hogy áll a mezőny, s a cél előtt is láttam, hogy jön az amerikai lány, de végig kordában tartottam az erőmet, akadt még tartalék, hogy első legyek" - mondta.

Risztov Éva olimpiai bajnok 10 ezer méteren!. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain (galéria)


 Risztov kitért rá, hogy az utóbbi három évben minden mást háttérbe szorított, minden az úszás mögé került a sorban, és roppant hálás mindazoknak, akik segítették, hogy ekkora eredményt érhessen el, mint amilyen az olimpiai győzelem.

"Köszönöm a debrecenieknek, hogy három éve hittek bennem, hogy befogadtak, a városvezetésnek, élén a polgármester úrral, hogy végig kitartottak mellettem, s mögöttem álltak. Köszönöm a megterhelő edzéseket Széles Sándornak és edzői teamjének, de Gyurta Daniéknak is, akikkel együtt készülhettem. Dani a mai rajtom előtt csak annyit mondott: +nyomjad!+. Megfogadtam a tanácsát."

Címkék#úszás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!