A jótékony fekete

2019.09.25. 06:31

Ön tudja, mennyi kávét javasolt inni egy nap? Megmondjuk!

Számos betegség kialakulását előzhetjük meg a kávéval, amelynek szeptember 29-én ünnepeljük a világnapját 2009 óta. Mutatjuk naponta mennyit és miért érdemes fogyasztani a feketéből, mit derítettek ki a kutatások.

Kiss Anna

Bizonyítottan is tovább élnek azok, akik naponta többször kortyolgatnak el egy csésze kávét.

 

1921-ben még lehetséges rákkeltőnek nevezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kávét, majd 2016-ban arra jöttek rá, hogy a kávéivás rákkeltő hatásának semmilyen bizonyítéka nincs. A két időpont között számos kutatás készült a kávéval kapcsolatban, az eredmények pedig túlnyomó részt azt mutatták, hogy a mértékkel történő rendszeres kávéfogyasztás jót tesz a szervezetnek. Olyannyira pozitívak lettek a mutatók, hogy a japánok javaslatára 2009 óta már világnapja is van a fekete italnak, szeptember 29-ét jelölték ki az ünnepre. A feketét mi is megünnepelhetjük, fogyasszunk el egy csésze kávét ízlésünknek megfelelően, hiszen a kutatók szerint számos jótékony hatása van, ráadásul sok esszenciális tápanyag forrása: a riboflaviné (B-2 vitamin), a pantoténsavé, a mangáné, a káliumé, a magnéziumé és a niaciné.

Évtizedeken át kerülniük kellett a koffeint a szabálytalan szívritmusú betegeknek, egészen addig, amíg egy 2017-es kutatás bebizonyította, hogy a koffein 13 százalékkal csökkenti a szívpitvar fibrillációjának gyakoriságát, ráadásul a kávéfogyasztás 20 százalékkal csökkenti az infarktus kockázatát. Szintén néhány évvel ezelőtti felmérések bizonyították azt is, hogy a kávéivók 19 százalékkal kisebb arányban szenvednek szív- és érrendszeri megbetegedésekben, és 30 százalékkal ritkábban halnak meg stroke-ban.

De mi a helyzet a cukorbetegekkel? Vagy hogyan hat a rák kialakulására? Na és a depresszióra? Ezeket mind megtudhatják mai cikkünkből! Keressék a szerdai Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!