Makó és környéke

2007.01.22. 15:19

A makói városi tévé is spórol idén

Kevesebb pénzből kell gazdálkodnia idén a makói városi televíziónak, mint tavaly – emiatt embereket küldtek el, akik pedig maradtak, kevesebbet fognak kapni a munkájukért. A stúdió azonban arra törekszik, hogy a nézők ne érezzék meg a kényszerű takarékosságot.

Szabó Imre

Bár az ember kevesebb, a műsor ugyanannyi marad – ígérik a makói tévénél. Fotó: Szabó ImreBár a televíziózás költségei idén is nőttek, úgy tűnik, a makói városi tévé ebben az évben kénytelen lesz kevesebb pénzből gazdálkodni, mint tavaly. A fő bevételi forrást jelentő önkormányzati hozzájárulás ugyanis 27,5 millióról várhatóan 25 millióra fog csökkenni – mondja a stúdióvezető, Czibolya Kálmán. A térségi feladatokat is felvállaló közhasznú társaság ráadásul arra az egymilliós támogatásra sem számíthat már, amit tavaly a környező falvaktól kapott. Bár a makói televízió tavaly összköltségvetéséhez képest igen komoly, 7,2 millió forintos saját bevételt produkált reklámjaival, illetve videofilmek forgatásával, a gazdasági helyzet romlása miatt nem lehet számítani ennek a tételnek a komoly növelésére. A tévések, ahogy korábban, úgy most is igyekeznek pluszpénzhez jutni pályázatok révén, ám ezzel együtt sincs más lehetőség, mint a szigorú takarékosság.

A makói tévé számokban

A makói városi televízió bő ötvenezer embernek sugározza az interneten és a helyi kábeltelevíziós rendszeren is látható műsorait. Napi négy óra saját műsort sugároznak, amiből két óra az ismétlés. A televíziónál dolgozó alkalmazottak létszáma a mostani leépítés után tíz fő.

Ennek jegyében a televízió máris lépéseket tett. Két embert elbocsátottak, azoknak pedig, akik maradtak, vállalniuk kellett, hogy ugyanazért a munkáért idén esetleg kevesebb pénzt vihetnek haza. Bár voltak viták, a többség belátta, hogy nincs más lehetőség, és aláírta az új szerződést – jegyzi meg Czibolya Kálmán. Ezenkívül igyekeznek ésszerűsíteni a gyártásszervezést és az adáskészítést, igyekeznek leszorítani a technikai költségeket. Ennél jobban azonban már nem tudják meghúzni a nadrágszíjat: kevesebb emberrel, szerényebb feltételek mellett képtelenség tartani a már megszokott színvonalat, elkészíteni ugyanannyi műsort és megőrizni az adásbiztonságot. Márpedig a tévé vezetése azt szeretné, ha a nézők nem éreznék meg, hogy kevesebb a pénz. – Az elmúlt években komolyan nőtt az érdeklődés a műsoraink iránt, gyarapodott a nézőszám. Ezt, valamint a későbbi továbblépés lehetőségét mindenképpen szeretnénk megőrizni – mondja a stúdióvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!