Makó és környéke

2007.01.17. 15:19

Hamis a tojáspor, gyanús a savanyúság

A laborvizsgálatok megerősítették: hamis a makói Galla Nagykereskedelmi Kft. raktárában karácsony előtt zárolt közel kilenc tonna tojáspor. Amikor a hatóság visszament ellenőrizni a lefoglalt árut, a szakemberek újabb gyanús élelmiszereket találtak.

Dombai Tünde

Karácsony előtt lett gyanús a Pest megyei élelmiszer-vizsgáló intézetnek a nagy mennyiségű, lengyel importból származó tojáspor. A laborvizsgálatok kimutatták: a lengyel forgalmazó által behozott tételek egy része nem tojást tartalmaz, amelyet egyébként a cukrászatokban és tésztaüzemekben vízzel hígítva használnak fel, hanem keményítőt. Az országos szakhatóság körözést adott ki a gyanús tojásporra, és – mint arról mi is hírt adtunk – több mint kilenc tonnát zároltak a makói Galla Nagykereskedelmi Kft. cukrász-, sütő-, fagylalt-, gasztronómiai alapanyag-raktárában.

– Összesen 9,3 tonna lengyel tojásport foglaltunk le. A tegnap elkészült harmadik laboratóriumi vizsgálat is azt mutatta ki, hogy ebből egyetlen, 460 kilós tétel a tojáspor. Ezt el lehet adni. A túlnyomó része azonban hamis, majdnem kilenc tonna keményítő belőle – tájékoztatott Szigeti Sándor, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság vezetője. A földművelésügyi minisztérium már felvette kapcsolatot a lengyel szakhatóságokkal, hogy egyeztessenek a megsemmisítés módjáról. Az igazgató elmondta: a tésztagyártóknál nem találtak hamis alapanyagot. A makói nagykereskedőtől szintén nem jutott ki keményítő. Ellene nem indítanak az élelmiszer-ellenőrök eljárást. Büntető feljelentést a magyarországi adatok alapján a lengyel hatóság tesz majd a lengyel forgalmazó és a gyártó cég ellen.

A második hatósági szemle során, amikor a zárolt árut vizsgálták át, újabb meglepő felfedezést tettek a makói élelmiszer-ellenőrök a Galla Nagykereskedelmi Kft. raktárában. Megközelítőleg öttonnányi gyanús befőttre és savanyúságra bukkantak, amelyet a papírok szerint a kotyvalékgyártási botrányba keveredett Arany Delikát Plusz Kft.-től vásároltak. Az Arany Delikát nem ismeretlen a hatóságok előtt. A szegedi tulajdonos által működtetett cégről többször is megírtuk már, hogy illegálisan gyártott savanyúságot és befőttet az öttömösi és a sándorfalvi telepén. A hatóság a két üzemben zárolta is az Arany Delikát 200 tonna feketén gyártott élelmiszer-szemetét. Mivel a vállalkozás nemcsak illegálisan gyártott élelmiszerekkel, hanem szabályosan vásárolt áruval is kereskedett, a hatóság elrendelte, hogy az Arany Delikát nyilatkozzon, honnan származik a makói raktárban talált áruja. Az ellenőrök a vizsgálat idejére a nagykereskedelmi raktárban zárolták az „aranydelikátos" befőttet, savanyúságot is.

A makói cég tulajdonosát, Galla Zoltánnét vagy a férjét, a kft. ügyvezetőjét is szerettük volna megkérdezni a lefoglalt élelmiszerekről. Karácsony előtt azt az ígéretet kaptuk, hogy kommentálják az elkészült laboreredményeket. Egyiküket sem értük el. Üzenetet hagytunk, lapzártánkig azonban nem hívtak vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!