Makó és környéke

2007.01.17. 15:19

Hamis a tojáspor, gyanús a savanyúság

A laborvizsgálatok megerősítették: hamis a makói Galla Nagykereskedelmi Kft. raktárában karácsony előtt zárolt közel kilenc tonna tojáspor. Amikor a hatóság visszament ellenőrizni a lefoglalt árut, a szakemberek újabb gyanús élelmiszereket találtak.

Dombai Tünde

Karácsony előtt lett gyanús a Pest megyei élelmiszer-vizsgáló intézetnek a nagy mennyiségű, lengyel importból származó tojáspor. A laborvizsgálatok kimutatták: a lengyel forgalmazó által behozott tételek egy része nem tojást tartalmaz, amelyet egyébként a cukrászatokban és tésztaüzemekben vízzel hígítva használnak fel, hanem keményítőt. Az országos szakhatóság körözést adott ki a gyanús tojásporra, és – mint arról mi is hírt adtunk – több mint kilenc tonnát zároltak a makói Galla Nagykereskedelmi Kft. cukrász-, sütő-, fagylalt-, gasztronómiai alapanyag-raktárában.

– Összesen 9,3 tonna lengyel tojásport foglaltunk le. A tegnap elkészült harmadik laboratóriumi vizsgálat is azt mutatta ki, hogy ebből egyetlen, 460 kilós tétel a tojáspor. Ezt el lehet adni. A túlnyomó része azonban hamis, majdnem kilenc tonna keményítő belőle – tájékoztatott Szigeti Sándor, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság vezetője. A földművelésügyi minisztérium már felvette kapcsolatot a lengyel szakhatóságokkal, hogy egyeztessenek a megsemmisítés módjáról. Az igazgató elmondta: a tésztagyártóknál nem találtak hamis alapanyagot. A makói nagykereskedőtől szintén nem jutott ki keményítő. Ellene nem indítanak az élelmiszer-ellenőrök eljárást. Büntető feljelentést a magyarországi adatok alapján a lengyel hatóság tesz majd a lengyel forgalmazó és a gyártó cég ellen.

A második hatósági szemle során, amikor a zárolt árut vizsgálták át, újabb meglepő felfedezést tettek a makói élelmiszer-ellenőrök a Galla Nagykereskedelmi Kft. raktárában. Megközelítőleg öttonnányi gyanús befőttre és savanyúságra bukkantak, amelyet a papírok szerint a kotyvalékgyártási botrányba keveredett Arany Delikát Plusz Kft.-től vásároltak. Az Arany Delikát nem ismeretlen a hatóságok előtt. A szegedi tulajdonos által működtetett cégről többször is megírtuk már, hogy illegálisan gyártott savanyúságot és befőttet az öttömösi és a sándorfalvi telepén. A hatóság a két üzemben zárolta is az Arany Delikát 200 tonna feketén gyártott élelmiszer-szemetét. Mivel a vállalkozás nemcsak illegálisan gyártott élelmiszerekkel, hanem szabályosan vásárolt áruval is kereskedett, a hatóság elrendelte, hogy az Arany Delikát nyilatkozzon, honnan származik a makói raktárban talált áruja. Az ellenőrök a vizsgálat idejére a nagykereskedelmi raktárban zárolták az „aranydelikátos" befőttet, savanyúságot is.

A makói cég tulajdonosát, Galla Zoltánnét vagy a férjét, a kft. ügyvezetőjét is szerettük volna megkérdezni a lefoglalt élelmiszerekről. Karácsony előtt azt az ígéretet kaptuk, hogy kommentálják az elkészült laboreredményeket. Egyiküket sem értük el. Üzenetet hagytunk, lapzártánkig azonban nem hívtak vissza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!