Makó és környéke

2007.01.15. 15:19

Keveslik a másfél milliós kártérítést

Nem fogadja el Tóth-Kása Norbert ügyvédje azt a másfél milliós kártérítést, amit a bíróság első fokon megítélt ügyfelének. A nagylaki fiatalembert a makói kettős gyilkosság elkövetésével gyanúsították, le is tartóztatták, de aztán kiengedték, mert nem találtak ellene bizonyítékot.

Szabó Imre

Tóth-Kása másfél évig várt a szabadulásra. Fotó: Segesvári CsabaNem fogadja el Tóth-Kása Norbert ügyvédje azt a másfél milliós kártérítést, amit a bíróság első fokon megítélt ügyfelének. A nagylaki fiatalembert a makói kettős gyilkosság elkövetésével gyanúsították, le is tartóztatták, de aztán kiengedték, mert nem találtak ellene bizonyítékot. A fellebbezést várhatóan március-április körül bírálják el. A gyilkossági ügynek továbbra sincs gyanúsítottja.

Az előzetes letartóztatásból, illetve házi őrizetből közel másfél év után, tavaly szabadult Tóth-Kása Norbert. A fiatalember és jogi képviselője, Benke András ötmillió forintos kártérítési igényt nyújtott be az államot képviselő Igazságügyi Minisztérium ellen. A Szegedi Városi Bíróságon nemrégiben született első fokú ítélet ezzel szemben másfél millió forint nem vagyoni kártérítést hagyott jóvá, illetve további 365 ezer forintot, a kiesett jövedelem pótlására.

Benke András véleménye szerint – a korábbi, hasonló kártérítési ügyekben született ítéleteket alapul véve – ennél több járna ügyfelének, ezért fellebbeztek.

Gánék fejenként 1,2 milliót kaptak

Az ugyancsak emberöléssel vádolt, majd bíróság által felmentett magyarcsanádi roma testvérpár, Gán Miklós és Zoltán fejenként 1,2 milliós nem vagyoni kártérítést kapott azért, mert hasonló időt, tizenöt hónapot töltött ártatlanul előzetes letartóztatásban – még 2004-ben. Ők eredetileg két-két milliót kértek, és mint emlékezetes, kárigényüket többek között azzal mérsékelte az első fokon ítélkező bíróság, hogy személyiségük úgymond „primitív", ezért jobban tűrik a börtönt. Másodfokon ezt a kitételt törölték az ítéletből, de az összeg maradt.

A 2004 őszén történt kettős gyilkosság egyébként máig beszédtéma Makón. A Szegedi utcában egy ismert és megbecsült helyi vállalkozó, Tóth-Kása László hetvennyolc éves édesanyját és ötvenegy éves húgát ölte meg valaki, méghozzá igen brutális módon: az áldozatok torkát elvágták. A szerény körülmények között, főként alkalmi munkákból élő, és az áldozatokkal rokoni kapcsolatban álló nagylaki Tóth-Kása Norbertet nagyjából egy hónappal a nyomozás elindulása után helyezték előzetes letartóztatásba.

Fogva tartása alatt többször is elterjedt a szóbeszéd Makón és környékén arról, hogy kiengedték – talán azért, mert letartóztatása előtt értetlenül állt nemcsak felesége, de az általunk akkor megkérdezett összes nagylaki is: valamennyien úgy gondolták, ártatlan. Tóth-Kása Norbert sem értette, miért épp őt gyanúsították – az eljárás során egyébként egész napját igazolni tudta. Végül a múlt év tavaszán döntött úgy a megyei főügyészség, hogy bizonyítottság hiányában lezárja az ügyet.

A fellebbezés elbírálására információink szerint március-április körül kerülhet sor. A Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, M. Toronykőy Márta a gyilkossággal kapcsolatban lapunknak elmondta: új fejlemény nincs, tehát jelenleg gyanúsítottja sincs az ügynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!