Makó és környéke

2007.01.12. 15:19

Robbantással nyerhető ki a makói gáz

Bár elméletileg késő tavasztól megkezdődhetne a gázkitermelés az óföldeáki Falcon-kútnál, az ásványkincs nagy kapacitású kinyerése még évek kérdése. Az elképesztő, hatezer méteres mélységben robbantással szabadítanák fel a szénhidrogént.

Illyés Szabolcs

A 6-os kútnál már csak néhány hónapnyi munka van hátra a kitermelés megkezdéséig. Fotó: Illyés SzabolcsRobbantással szabadíthatják fel a földgázt a Falcon Oil tulajdonában lévő TXM Kft. által Makó térségében megfúrt kutaknál. A munkálatokkal kapcsolatban az Óföldeák közigazgatási határán belül eső 6-os jelzésű kút fúrásvezetője, Les Heard lapunknak elmondta: valójában apró robbantások sorozatával lazítják fel a rendkívüli mélységben, üledékes rétegekben rejtező földgázt.

A szakember hangsúlyozta: hagyományos robbanóanyagokat fognak felhasználni, amelyek a hat kilométeres mélység miatt egyáltalán nem veszélyeztetik a felszínt, sőt még érzékelni sem lehet majd a változást.
A szakember szerint a kitermelésnek ez a módja sokkal költségesebb, mint az úgynevezett csapdák feltárása – ami a kőzetek üregeiben nagy mennyiségben felgyülemlő szénhidrogén lecsapolását jelenti.

Magyarország eddigi összes, kitermelés alá vont lelőhelye ide sorolható. Hatezer méteres mélységben – mint Óföldeáknál – azonban már annyira magas a hőmérséklet és a nyomás, hogy a különböző állagú kőzetekben rekedt gázt csak ezzel, az Amerikában már sikerrel alkalmazott technológiával szabadíthatják fel. Egyébként a tengerentúli kutak esetében nukleáris robbantást is használtak már hasonló mélységű feltárásoknál.

– A makói medence befejezett fúrásaiból akár már késő tavasszal megkezdődhet a földgáz kinyerése, de hosszú évekbe, legkevesebb 2-3 esztendőbe telik, míg teljes kapacitással üzemelhetnek a környék gázkútjai – fogalmazott Horváth György, a TXM Kft. ügyvezetője, aki a rendkívül költséges technológia és a nagy mélység ellenére is bizakodó a kutak eredményes kiaknázásával kapcsolatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!