Makó és környéke

2009.11.11. 22:04

Sólyom László a barbárság ellen tiltakozott Makón

Makó - Az erőszak és a barbárság ellen tiltakozott Sólyom László köztársasági elnök Makón: megkoszorúzta Kecskeméti Ármin főrabbi új emléktábláját. A régit két hete törte össze egy fiatalember. A rendezvényen volt autós ellentüntető is, a hátsó szélvédőre ragasztott felirattal üzent.

Bakos András

Nem a város kezdeményezte a tegnapi rendezvényt, a köztársasági elnöki hivatal kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy [namelink name="Sólyom László"] szeretné leróni kegyeletét a összetört tábla helye előtt. Az önkormányzat azonban tegnapra helyreállíttatta a feliratot, amely egy panelház falán áll, viszonylag forgalmas helyen: itt a közelben az autóbusz-pályaudvar, egy sarokra van a tűzoltóság, a mentőállomás és a rendőrkapitányság. Esett az eső tegnap negyed tizenkettőkor, mégis sokan eljöttek. Sólyom László megnézte az ortodox zsinagógát, majd Ferge Zsuzsa szociológussal – Kecskeméti Ármin unokájával – és [namelink name="Buzás Péter"] polgármesterrel együtt átsétált az emléktáblához. Először a köztársasági elnök, majd a polgármester, a család és a Kecskeméti Ármin Egyesület koszorúzott, hajtott fejet. Beszédet nem mondtak, mégis nyilvánvaló volt, mindez miért történik.

A koszorúzás után az elnök azt mondta az újságíróknak, úgy érezte, szükség van arra, hogy tiltakozzon a barbárság ellen, és ezzel a gesztussal ellensúlyozza egy részeg fiatalember tettét. Sólyom László fölhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország és az itteni zsidóság közös történelmét érdemes megismerni, kerüljön be a köztudatba, hogy például Kecskeméti Ármin, aki 46 évig volt makói rabbi, köztiszteletnek örvendett városszerte, az itteni zsidóság pedig sokat tett Makóért.

Sólyom László maga helyezte el koszorúját Kecskeméti Ármin főrabbi új emléktáblájánál. Fotó: Karnok Csaba

Sólyom László maga helyezte el koszorúját Kecskeméti Ármin főrabbi új emléktáblájánál. Fotó: Karnok Csaba
– Volt még egy személyes okom is arra, hogy eljöjjek: amikor néhány éve Izraelben jártam, fölkerestek a makói zsidók leszármazottai. Ma is összetartanak, rendszeresen hazajárnak, és ezekben a családokban a második, harmadik generáció is beszéli a magyar nyelvet. Ragaszkodnak a szülőföldjükhöz. Őelőttük is akartam tisztelegni – nyilatkozta Sólyom László.

A történelemtanítás kudarca

Kecskeméti Ármin makói főrabbit, irodalomtörténészt, a szegedi egyetem magántanárát deportálták, 1944-ben halt meg, hazájától távol. Emléktábláját egy 22 éves fiatalember az október 26-ára virradó éjszakán leverte, összetörte, és felírta a falra a holokauszt áldozatainak számára utalva: „Milyen 6 millió? Hazug disznók!" A bíróság rongálás és kegyeletsértés miatt 20 nap közérdekű munkára ítélte a tettest, aki nem fellebbezett.

A polgármester azt mondta, örül annak, hogy akik eljöttek – különböző pártállású helyi képviselők, díszpolgárok, tisztségviselők, járókelők – megmutatták: a város meghatározó többsége elítéli azt, ami az október 26-ára virradó éjjelen itt történt.

Ferge Zsuzsa szerint országos jelentősége van annak, hogy az elnök fejet hajtott a tábla előtt.

– Az előzmények után nem mondhatom azt, hogy örülök, de megnyugtató, hogy ez a végtelen butaságot tükröző epizód ilyen módon zárult le – mondta Ferge Zsuzsa. – De vajon lezárult-e? Ez a kérdés. Hiszen itt volt az az autó: most is látszott, hogy valakik szervezkednek, szítják a gyűlöletet.

A szociológus arra a fehér Reanult Megane-ra gondolt, amely az ortodox zsinagógával átellenben állt meg, úgy, hogy a járókelők lássák a hátsó szélvédőjére belülről felerősített transzparenst: „Adóm 100 százalékát ajánlom tolvaj zsidóbérenc kormányainknak!"

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!