Makó és környéke

2011.07.03. 22:14

Ácsné kedvéért újra mérik a zajszintet

Makó - Az eddigi mérések szerint nem zajosabb a megengedettnél az M43-as, illetve az elkerülő út. Mégis újból méret a NIF Zrt. a közelben lakó Ács Pálné panasza miatt. Az asszony viszont ragaszkodik a zajvédő falhoz, mert neki hangos a forgalom.

Szabó Imre

A május végén az M43-as útnak a várost elkerülő része mentén elvégzett akusztikai vizsgálat szerint az autóforgalom zaja sem éjjel, sem napközben nem haladja meg a törvényes határértéket egyetlen helyen sem – tájékoztatta lapunkat [namelink name="Loppert Dániel"], a sztrádát építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs igazgatója. A kérdés, hogy mennyire hangos a forgalom, azért merült fel lapunkban, mert a Cédulaház utcában lakó Ács Pálné megkeresett bennünket azzal a panasszal, hogy a közlekedő kamionok robaját nem tudja elviselni – az ő háza van a legközelebb az M43-asról leágazó elkerülő úthoz. Azt mondta, különösen kora reggel nagy a zaj.

Mi ugyan nem ilyen időpontban, de jártunk a helyszínen. Úgy tapasztaltuk, a belvárosban ennél jóval nagyobb a zaj, és az utcabeliek véleménye is erősen megoszlott arról, igaza van-e Ácsnénak. Őt olvasóink különben régről ismerhetik: évekkel ezelőtt a közeli tejgyárat találta hangosnak, emiatt fordult panasszal a különböző szakhatóságokhoz. Ezt a problémát végül az élet oldotta meg. Az üzem bezárt.

A május végi méréseket egyébként Ácsné kifogásaitól függetlenül végezték el, méghozzá a Járandó tanyán lévő két lakóingatlanon, az épületek keleti és nyugati oldalán. Miután ezek a helyszínek a panaszos lakhelyétől némileg távolabb vannak, a jövő hét folyamán újabb méréseket végeznek – ígérte a NIF Zrt. Ennek eredményéről várhatóan július közepén ad tájékoztatást a társaság. Ácsné azt szeretné, ha ezt a mérést náluk, hajnal 4-5 óra felé végeznék el, de nem bízik a hitelességében. Kijelentette: bármi lesz is a tulajdonképpen az ő kedvéért készülő újabb szakvélemény eredménye, mindenképp aláírásgyűjtést indít. Azt mondta, valamelyik hajnalban a fia sem tudott aludni, akkora volt a zaj. Csak az nyugtatná meg, ha megépítenék a védőfalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!