Makó és környéke

2012.01.29. 16:31

Kútvölgyi Erzsébet viselni fogja a Páger-gyűrűt (galériával)

Megkönnyezte a Páger-gyűrű átvételét a makói színészdíj idei kitüntetettje, Kútvölgyi Erzsébet. A Hagymaházban vasárnap délelőtt tartott ünnepség előtt azt mondta lapunknak a díj makói születésű névadójáról, hogy korát jóval megelőző színész volt, és nagyon közel állt hozzá.

Szabó Imre

Összeszorult [namelink name="Kútvölgyi Erzsébet"] szíve, amikor megtudta, hogy idén ő kapja a Páger-gyűrűt, mert nagyon szerette Téni bácsit. A vasárnapi díjátadóra úgy öltözött, hogy jól álljon neki a bíborszínű kővel ékesített pecsétgyűrű, amelynek eredetijét Páger Antal a 80. születésnapjára kapta a Vígszínháztól. A kitüntetett, aki vastapsot kapott a Hagymaház nézőterét megtöltő közönségtől, azt mondta, amikor csak teheti, viselni fogja a [namelink name="Buzás Péter"] polgármestertől átvett gyűrűt – máskor egy ékszerdobozban fogja tartani olyan relikviákkal együtt, mint a Ruttkai- és a Varsányi-gyűrű. Nem gondolta, hogy egyszer megkapja annak a gyűrűnek a mását, amelyet Págeren annak idején látott, és kicsit irigyelt is tőle.

Kútvögyi Erzsébet és Búzás Péter.   Fotók: Karnok Csaba

Kútvögyi Erzsébet és Búzás Péter. Fotók: Karnok Csaba
A 11. alkalommal átadott, komoly rangot kivívott színészdíjat mindig szakmai kuratórium döntése alapján ítéli oda a makói képviselő-testület. A kuratórium tagja [namelink name="Hegedűs D. Géza"] és [namelink name="Tordy Géza"] színművész, [namelink name="Réz András"] filmesztéta, valamint a várost képviselő, makói születésű színművész, [namelink name="Szalma Tamás"] és az egyetlen Magyarországon élő fiú Páger unoka, [namelink name="Gyarmati Antal"].

Kútvölgyi Erzsébeté a Páger-gyűrű. Fotó: Karnok Csaba  (galéria)


Az indoklásban elhangzott: Kútvölgyi Erzsébet azzal érdemelte ki az elismerést, hogy négy évtizede töretlen hűséggel szolgálja a közönséget és a szakmát. Szenvedélyes tragika, aki ugyanakkor mindig meg tudja nevettetni az embert, játéka mindig pontos és érzékeny. Karrierjét nemcsak prózai és zenés darabok, de négytucat mozi- és tévéfilm is fémjelzi.

Kútvölgyi Erzsébet az idei Páger-díjas:
Videó: Makói VTV. 

A kitüntetettet a makói közönség nemcsak a tévéből vagy a mozivászonról ismerheti, néhány évvel ezelőtt játszott is a Hagymaházban, a Mesterkurzus című sikerdarabban. Kútvölgyi Erzsébet lapunknak azt mondta, Páger Antal korát jóval megelőző színész volt. Filmes alakításai most elevenek igazán, és ez a koraiakra is igaz: alakja kirí kortársai közül, akik nem egyszer túljátszották szerepüket, affektáltak. Friss és őszinte művész volt – mondta.

Réz András és az ünnepelt

Réz András és az ünnepelt
Kitüntetettek
2002: Halász Judit Kossuth-díjas művész
2003: Garas Dezső Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze
2004: Király Levente Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze
2005: Venczel Vera Jászai-díjas, érdemes művész
2006: Csákányi Eszter Kossuth-díjas, Jászai-díjas, érdemes művész
2007: Kern András Kossuth-díjas művész
2008: Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze
2009: Kulka János Kossuth-díjas, érdemes művész
2010: Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színművész
2011: Rudolf Péter Jászai Mari-díjas kiváló művész

Kútvölgyi Erzsébeté a Páger-gyűrű. Fotó: Karnok Csaba  (galéria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!