Makó és környéke

2012.02.10. 17:35

Szomorú-boldog költségvetés Makón

Makó - A szűkülő mozgástér jegyében íródott az idei makói költségvetés, jövőre azonban egyenesen csonkolás vár az önkormányzatokra – fogalmazott Buzás Péter polgármester a pénteki testületi ülésen. Adókat most sem emeltek, elbocsátásokat nem terveznek, ám a kultúrát és a sportot most csak a megszokottnál szerényebb mértékben tudja támogatni a város.

Szabó Imre

A tavalyihoz képest szomorú, a jövőre várhatóhoz képest viszont maga a boldogság – így jellemezte az idei költségvetés tervezetét a pénteki testületi ülésen [namelink name="Buzás Péter"] polgármester. Hogy miért? Mert például a fejlesztésre fordítható tavalyi 250 milliós saját keret idén már csak 50 milliós lesz, jövőre viszont egyenesen csonkolni fogják az önkormányzatot, intézménye is alig marad.

115 millió a helyi vállalkozók mérlege

– Egyre sikeresebbek a makói vállalkozások a helyi pályázatokon – hangzott el a központosított közbeszerzési rendszer működésének tárgyalásakor. 33 eljárásból 9-ben hirdettek makói győztest; többek között építési, karbantartási, felújítási munkákat, tüzelőszállítást, téli síkosságmentesítést végeztek helyi vállalkozók az önkormányzat megbízásából, de informatikai beruházásoknál is közreműködtek. Összesen 115 milliós bevételük származott mindebből. Az önkormányzat 2009 decemberében kötött megállapodást a vállalkozói érdekképviseletekkel, hogy folyamatosan informálja őket a pályázati lehetőségekről.

Ami az idei büdzsét illeti, mint megírtuk, 6,3 milliárdos bevételt és ugyanennyi kiadást tartalmaz. A fejlesztések között említésre érdemes a fürdő környékének rendbetétele, a Maros-part fejlesztése vagy az Úri utcai óvodaépítés. A város első embere hangsúlyozta: immár negyedik éve nem emeltek a helyi adókon, és bár év közben alakulhatnak úgy a kényszerítő körülmények, egyelőre nem terveznek létszámleépítést. A város a korábbinál visszafogottabban bár, de mecénása marad a helyi kultúrának és elsősorban a tömegsportnak.

A vitában főleg ez utóbbi téma körül dúlt a vita. [namelink name="Márton Imre"] képviselő invitálására felszólalt a korábbi városatya, [namelink name="Nagy György József"] is, aki a kézilabdások elnökeként kért segítséget az önkormányzattól a szavai szerint végveszélybe került egyesületnek. Buzás Péter azt mondta, a város több pénzt nem tud adni, felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az új központi jogszabályok értelmében – ahogyan az a labdarúgóknak például sikerült is – többlettámogatáshoz juthatnak a vállalkozók adóforintjaiból.

[namelink name="Sánta Sándor"] képviselő Makó rendszerváltó polgármestereként is beszélt, amikor azt mondta: megérti, hogy most nincs rá pénz, de sajnálja az önkormányzatiság leépítését. Háziorvosként egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy jó lenne, ha a város pénzt áldozna a rendelők felújítására. Erre akkor kerülhet sor – válaszolt Buzás –, ha lesz rá pályázati forrás. A költségvetést végül 7 igennel, 1 nemmel és 4 tartózkodással szavazta meg a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!