Makó és környéke

2013.01.17. 16:33

Kikapcsolás helyett előrefizetős villany-és gázóra

Makó - Egyre több rászoruló szereltet fel előrefizetős villany- és gázórát. Nem lesz olcsóbb a szolgáltatás, viszont kiszámíthatóbbá válik a fogyasztás.

Kozserán Beáta

2011 óta kiugróan növekszik azoknak a makói családoknak a száma, akik nem tudják fizetni rezsiköltségeiket, közülük sokan előrefizetős villany- és gázórákat szereltettek fel. A családok a fennmaradó tartozásukat részletfizetésben egyenlíthetik ki, miután igénybe vették az előrefizetős mérőket, így nem maradnak áram-és gáz nélkül. Ezzel a fogyasztó is jól jár, hiszen nem marad áram és gáz nélkül, miközben a szolgáltató is számíthat bevételre a fennmaradó tartozás hónapról-hónapra való törlesztésével

Így kell behelyezni a kártyát.

Így kell behelyezni a kártyát.

Egyre többen igénylik

Makón 110 lakossági ügyfélnél 137 darab előre fizetős fogyasztásmérő üzemel. A makói járásban 235 lakossági fogyasztónál 294 darab ilyen készülék működik.  

- Sokkal jobban odafigyelünk arra, hogy mennyit fogyasztunk. Ugyan mi csak ketten élünk egy háztartásban a párommal, így nem fogyasztunk túl sokat, de így is többször egymásra szólunk, amikor a konyhában égve marad a villany – árulta el az egyik helyi előrefizetős fogyasztó. - Sajnos egy nagyobb tartozás miatt lassan két éve, hogy így töltögetjük az áramot, de szerintem jobb ez így, mert sokkal kevesebbet fogyasztunk, mint azelőtt. A TV, mosógép, hűtő kivételével más nemigen szokott menni, és így 5-6 ezer forintos feltöltés elég szokott lenni egy hónapban. Korábban 4-5 ezer forinttal is többet fizettünk, pedig az áram ugyanannyiba került akkor is, csak most jobban odafigyelünk – magyarázta az asszony.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 A villany feltöltése nem túl bonyolult: egy 12 számból álló kódsorozatot kell az előrefizetős mérőbe billentyűzni, ami később KW egységben jelenik meg a kijelzőn, így ki-ki maga számon tudja tartani, hogy éppen mennyi áramot fogyasztott. A feltöltés minimális összege 2500 forint. A feltöltő kódot az éjjel-nappal működő e-vonalon keresztül lehet igényelni, de a jövő héttől újságosoknál és kijelölt üzletekben is lehet majd feltöltő kódot vásárolni. Ehhez az ügyfélszolgálati irodákban Elektronkártyát kell igényelni, ami lehetővé teszi a kijelölt üzletekben az azonnali kódvásárlást, amelynek részleteiről a szolgáltató értesíti majd ügyfeleit – tudtuk meg az EDF DÉMÁSZ-tól.

A feltöltő kártyás telefonokhoz hasonlóan működő előrefizetős órákat, csak úgynevezett védendő fogyasztók vehetik igénybe, amihez az érintetteknek, egy erre jogosító nyomtatvány kitöltésével kell regisztrálniuk magukat az EDF DÉMÁSZ honlapján.

Az áram is lehet feltöltős.

Az áram is lehet feltöltős.
A villanyórák mellett előrefizetős gázórát is igényelhetnek a rászorulók, ám ennek töltése jelenleg a megyében csak Szegeden és Hódmezővásárhelyen lehetséges. Az előre fizetős gázórát nem kóddal töltik fel a fogyasztók, hanem egy kártya segítségével. Minimum 50 köbmétert töltenek az ügyfélszolgálatokon virtuálisan a kártyákra, amit később a mérőórába kell behelyezni, és a kijelzőn megjelenik, hogy mennyi az elfogyasztható köbméterek száma. A készülékben egy vészhitel figyelmeztet arra, ha 30 köbméter alá esik a fogyasztás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!