Makó és környéke

2013.07.17. 22:20

Civil diplomácia makói módra

Makó - Civil diplomácia hagymával és kultúrával: Makót, a város kulturális értékeit népszerűsítette a morvaországi, szórványban élő magyaroknak a helyi Marosvidék kulturális folyóirat baráti köre.

Szabó Imre

Egy véletlennek köszönhető, hogy a cseh–lengyel határvidék közelében lévő Ostravában járt nemrégiben a makói Marosvidék kulturális folyóirat szerzőinek és olvasóinak harmincfős csoportja. A morvaországi iparvárosban él ugyanis a makói József Attila Gimnázium néhai pedagógusának, az 1942-től néhány éven át itt tanított Sinai Károlynak a lánya, Tatána Polfakova, aki 84 esztendős, és rendszeresen publikál gyermekkora kedves történeteiből ott – magyarul. Néhány, a makói éveket felidéző írása eljutott a Marosvidék szerkesztőihez is. A folyóirat tiszteletpéldányait aztán elküldték a szerzőnek, aki nem sokkal később meghívta őket Ostravába, a magyar kulturális központba – meséli [namelink name="Szilágyi Sándorné"], a Marosvidék Baráti Társaság elnöke.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Bár arrafelé jóval kevesebb magyar él, mint a határ közelében, az ottaniak összetartók, és büszkék származásukra – tudtuk meg. Közösségüknek, a Cseh és Morvaországi Magyarok Szövetségének több nagyvárosban van szervezete. Az ostravaiak a makói csapatot nemzeti viseletben, kokárdával ékesítve fogadták, és a város kulturális értékeit, idegenforgalmi nevezetességeit, no meg a Marosvidéket bemutató műsorukat sokan hallgatták meg. Mint kiderült, a Maros-parti város mindenekelőtt azért keltette fel a figyelmüket, mert meghökkentették őket a hozzájuk eljuttatott folyóiratokban látható fotók a Makovecz-épületekről. Különösen a Hagymaház és a Hagymatikum Fürdő szépsége bűvölte el őket.

A makóiak a lap példányain és a várost bemutató szóróanyagokon kívül többek között ízes makói hagymával lepték meg vendéglátóikat, ők pedig a nevezetes cseh sörökből kínáltak kóstolót. Hogy az effajta civil diplomáciának kézzelfogható haszna is lehet, azt jelzi: az Ostravából Hajdúszoboszlóra rendszeresen járók közül többen jelezték, szeretnének Makóval is próbát tenni. Elsőként Tatána Polafkova látogat majd ide ősszel, a férje ugyanis elhatározta, törött bokáját makói iszappal is szeretné kezeltetni. S ha már gyermekkora városába jön, egykori osztálytársai találkozót is szerveznek – lánykori nevén Sinay Mária Tatána ugyanis az egykori Zrínyi Ilona Polgári Leányiskolában érettségizett 1947-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!