Makó és környéke

2013.07.21. 11:46

Orsinak az ujjaiban az élete

Makó – Hegedül, gitározik és gépír – olyan elfoglaltságokat művel Kiss Orsolya, amelyekhez ujjaira elengedhetetlen szükség van. Mindhárom területen sikert sikerre halmoz: együttesben játszik és országos gépíró versenyt nyert.

Németh Marietta

Hibátlansági jelvényt szerzett az országos tanulói gépíró versenyen a makói [namelink name="Kiss Orsolya"]. Most vett részt először ilyen jellegű megmérettetésen, amelyre tanára javaslatára nevezett be. Az irodai asszisztens szakos diáklány még csak egy éve tanulja a tízujjas vakírást, de mivel gyorsan elsajátította annak fortélyait, kipróbálta magát élesben is. A feladat szerint egy szöveget kellett lemásolnia minél kevesebb hiba nélkül, meghatározott időre. Orsi kezdőként a profikéhoz hasonló eredményt ért el: 2090 tiszta karaktert ütött le tíz perc alatt, azaz hibátlanul dolgozott. A versenyen egy hibás elütésért száz karaktert vontak le.

Kiss Orsolya. Fotó: Németh Marietta

Kiss Orsolya. Fotó: Németh Marietta
– Ennyi idő alatt nem sok idő jut a javításra, de ha marad is pár percünk, lehet, hogy elkerüli figyelmünket az elgépelés – fogalmaz. Orsi rendkívül izgulós, a versenyen is lámpalázas volt, de meglepő módon ez csak előnyére szolgált. Ha izgul, gyorsabban gépel, és még hibát sem ejt. Versenyeredményét emléklappal, aranyéremmel jutalmazták, és természetesen a tantárgyból is ötöst írtak év végi bizonyítványába.

A megmérettetésre tankönyvi feladatok alapján készült, de sokat számítanak a kor adta lehetőségek is. Az internetet nap mint nap használja, barátaival is a Facebookon cseveg – „rá van szorulva", hogy gyorsan, lehetőleg hibátlanul gépeljen. Mint mondja, az évek alatt sokat fejlődött e téren, ma már fel sem néz gépelés közben, csak úgy siklik a billentyűzet felett.

Orsival kisgyermekkora óta hegedül, korábban zongorázott is, néhány éve pedig gitárra váltott. Utóbbit már nem is zeneiskolai keretek között, hanem egyedül sajátította el. A zene az ujjaiban van, hiszen mindhárom hangszerhez az ujjaira van szükség. Most egy makói együttesben játszik, de szabadidejében zenét ír, sőt a fotózás is közel áll szívéhez. Szereti a művészeteket, és mivel a gépíráshoz is ujjai koncentrációjára van szükség, azt is egyfajta művészetnek tekinti.

Ha elvégzi az iskolát, szeretné zenei tanulmányait is tovább folytatni akár a hegedűvel, akár a gitárral, sőt gyerekek hangszeres oktatójaként is el tudja magát képzelni a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!