Makó és környéke

2013.09.23. 22:04

Na végre! Tiszta az M43-as!

Maroslele - Feljelentették a gondatlan kamionost, akinek a járműve 5 kilométer hosszan beszennyezte az M43-as autópályát. Az SZTE Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék vezetője szerint csak mechanikai úton lehet a kiömlött szilikont eltávolítani. Végre újra tiszta a pályatest!

Segesvári Csaba

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Sikerült eltávolítani a ragacsot, megszűnt a sávlezárás és a sebességkorlátozás. Az autópályára mostantól a maroslelei felhajtónál is mindkét irányba felhajthatnak a járművek.

Korábban írtuk:

Ötödik napja zárva az M43-as autópálya Szeged felé vezető sávja a maroslelei és a Rákóczi telepi lehajtó között. Megírtuk: csütörtök éjjel egy szilikonalapú anyag ömlött ki egy teherautóból 5 kilométer hosszan az M43-ason.

– Sajnos kevés az információ erről a történetről. Több nap is eltelt, és még mindig nem használható a maroslelei felhajtó. Érdekes, hogy ennyi idő alatt nem tudják a gondot megoldani, de továbbra sem ad senki semmi információt, miért halad ilyen lassan az egész – kérdezte maroslelei olvasónk az autópálya-lezárás kapcsán.

– Ha a belső sávot 1 nap alatt megtudták oldani, akkor a lehajtói részt miért nem tudják 5 nap alatt letakarítani? – érdeklődött. Hozzátette, a környékbeliek csak jelentős kerülővel érik el Szegedet, ami a mai üzemanyagárak mellett több mint kellemetlen.

A sztrádán hétfő délelőtt egy homokot szállító teherautó és egy söprőgép próbálkozott az élelmiszer- és gyógyszeriparban is használatos szilikon eltávolításával. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. munkatársai homokot lapátoltak a közel egy méter szélesen kifolyt, fekete színű anyagra, majd azt egy másik munkagéppel megpróbálták felseperni. – Ha víz éri, zselészerű lesz, és nagyon csúszik – hallottuk. A kiömlött anyag egyfajta szilikonvegyület, a pontos fajtáját még nem sikerült meghatározni. A péntek hajnalban kivonult katasztrófavédelmi szakemberek megállapították, hogy az anyag környezetre nem veszélyes. – Az eltakarításban nem tudunk segíteni, szakértő bevonásával lehet a problémát elhárítani – mondta [namelink name="Arany-Tóth Attila"], a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A maroslelei lehajtónál időben jelzik, hogy erre jelenleg nem közelíthető meg a sztráda. Fotó: Segesvár Csaba

A maroslelei lehajtónál időben jelzik, hogy erre jelenleg nem közelíthető meg a sztráda.
Fotó: Segesvári Csaba

– Mechanikai úton célszerű az autópályára kifolyt szilikont eltávolítani – közölte érdeklődésünkre [namelink name="Kiss Tamás"] egyetemi tanár, az MTA doktora. A Szegedi Tudományegyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének vezetője elmondta, a szilikon egy rendkívül ellenálló anyag, amelyet szerves oldószerrel is csak nagyon nehezen lehetne kezelni. Ennek viszont jelentősek a környezeti kockázatai. – A felső réteget le kell kaparni. Úgy vélem, ez egyfajta szilikongél lehetett – vélekedett Kiss Tamás. Hozzátette, az anyag az aszfaltba szivároghatott, ezért sem lehet onnan biztonságosan kioldani. – Az oldószerek a teljes aszfaltréteget beszennyezhetik – mondta a tanszékvezető.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) kommunikációs vezetője elmondta, munkatársai az egész hétvégén dolgoztak az M43-as megtisztításán. – A terelés kiépítésével a belső sávban zavartalan a forgalom. Jelenleg homokszórással próbálják megtörni a szennyezett réteget – mondta [namelink name="Róna Márta"]. Hozzátette, a károkozás miatt az ÁAK Zrt. ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!