Makó és környéke

2014.02.03. 22:29

A parkoló biztos, az imahely nem

Kövegy - A parkolóhelyek már készülnek a most épülő M43-as kövegyi pihenőhelyénél, az ide elképzelt emlékhely vagy ökumenikus imahely azonban nem része az állami beruházásnak. Közadakozásból valósulhat meg, később.

Bakos András

Emlékhelyet, más információk szerint ökumenikus imahelyet álmodott valaki az M43-as autópálya új szakasza mellett, a kövegyi pihenőhöz. Ez a hír tavaly kapott nyilvánosságot, de az azóta sem derült ki, kié az ötlet, hogy a határ közelében egy helyen imádkozhassanak a római katolikus, protestáns és ortodox keresztények. Ez izgalmas helyszín, egyrészt a soktemplomú Magyarcsanád, másrészt az ismeretlen eredetű kőkereszt közelsége miatt. A Szeged–csanádi Egyházmegyénél állítják, nem náluk vetődött föl az ötlet, az autópályát építtető állami céggel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel azonban mégis a püspökség egyeztetett ez ügyben. Úgy volt, a végleges engedélyes tervek elkészítésekor megint visszatérnek rá.

Azóta annyit változott a helyzet, hogy az építkezés tavaly tavasz óta tart, és a pihenőn is dolgoznak. [namelink name="Loppert Dániel"], az állami cég kommunikációs vezetője most azt írta, a kövegyi komplex pihenőnél a parkolóhelyek és a „közlekedési felületek" kivitelezése tartozik a beruházáshoz. „Az emlékhely kialakításának gondolata több alkalommal is felmerült, azonban nem része a projektnek, adományokból, felajánlásokból épülhetne meg. A megvalósításról még folynak az egyeztetések."

Az M43-as autópálya Makótól Nagylakig húzódó 23,1 kilométeres szakasza 40 milliárdból épül. Egy részen nagyon belvizes területet szel át, így, mint Loppert Dániel mondta, a tél eleji enyhe, csapadékmentes idő sem könnyítette meg nagyon a munkát, a gépek sárban jártak. A felüljáró alapozása és építése azonban akkor is haladt, most is zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!