Makó és környéke

2014.02.09. 13:10

Gáspár Sándor kapta az idei Páger Antal-színészdíjat

Makó – Egy barátság emléke is fűzi Makóhoz a szentesi születésű Gáspár Sándor színművészt, aki vasárnap vette át az idei Páger-díjat a Hagymaházban. Págerről azt mondta, gyerekkora óta tisztelője, és talán a legnagyobb magyar színész volt – személyesen is ismerte.

Szabó Imre

– Viselni nem fogom, mert féltem, a mi szakmánkban ugyanis gyakran kell átöltözni. Ám nagy becsben, kitüntetett helyen fogom otthon tartani, és mindenki láthatja majd, aki eljön hozzám – mondta [namelink name="Gáspár Sándor"] a Páger-gyűrűről, amelyet délelőtt vett át a makói Hagymaházban Buzás Pétertől, a város polgármesterétől. Érdekesség, hogy a város első embere és a kitüntetett nem egy évfolyamon ugyan, de egyaránt a szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákja volt, és az is, hogy a Kossuth-díjas színművész ugyanabban az évben, 1979-ben szerződött friss diplomásként a Vígszínházhoz, amikor Téni bácsi a gyűrű eredetijét ajándékba kapta 80. születésnapjára a társulattól. Gáspár Sándor a gyűrűt azért az ujjára húzta, és büszkén viselte.

Gáspár Sándor kapta az idei Páger Antal-színészdíjat. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Rendőrök követték Makóra jövet

Réz Andrással beszé lgetve Gáspár Sándor meleg szavakkal emlékezett meg alma materéről, s azt is elmondta, Makóhoz fűzi egy barátság emléke: sokat vendégeskedett náluk a makói születésű színművész, [namelink name="Dégi István"]. Az is kiderült, hogy Makóra tartva felfigyelt rá: az úton követi egy rendőrautó. Amikor lehúzódott, kiderült, hogy a kocsi már a fővárostól követi, és a rendőrök azért állították meg, hogy gratuláljanak a Páger-díjhoz.

A Páger-örökség ápolásáról egyébként a makói színészóriás születésének századik évfordulóján, 1999-ben döntött a város képviselő-testülete, a díjat pedig 2001-ben alapították. Gáspár Sándor a 13. volt, aki a legendás pecsétgyűrű hű mását megkapta. A díjátadó előtt lapunknak azt mondta, nagy megtiszteltetés számára a díj, hiszen Páger Antal a legnagyobb magyar színészek egyike – talán a legnagyobb. Személyes élmények is fűzik hozzá. Elmesélte, hogy amikor a Kőműves Kelement próbálták, amelyben ő az egyik kőművest, Téni bácsi pedig az idős vándort alakította, sokat beszélgettek. Gyermekkora óta nagy tisztelője volt Págernek, ő azonban olyan baráti közvetlenséggel anekdotázott, hogy egyáltalán nem érezte magát feszélyezve a társaságában. S megható volt az is, hogy amikor megkapta a Jászai-díjat, az első gratuláló táviratot Págertől hozta a postás.

 A díj odaítéléséről, mint megírtuk, a hagyományoknak megfelelően most is szakmai kuratórium döntött. Tagjai: [namelink name="Hegedűs D. Géza"] színművész, [namelink name="Réz András"] filmesztéta, [namelink name="Kútvölgyi Erzsébet"] színművész, [namelink name="Szalma Tamás"] színművész – makói lévén ő képviseli a várost –, valamint a Páger család képviseletében az egyetlen fiúunoka, [namelink name="Gyarmathy Antal"]. Az átadáskor elhangzott: Gáspár Sándor skatulyába nem sorolható művész, akit bátorság, a szakma és a közönség iránti hűség jellemez, színészi eszközeit felkészülten, felelősséggel használja. Páger Antalra azzal is emlékeztet, hogy komikusként és drámai szerepekben egyaránt emlékezetes alakítások fűződnek a nevéhez. A díjazott mindezt hallva szerényen megjegyezte: ő eddig legfeljebb az ezredrészét érte el annak, amit Téni bácsi, a gyűrű azonban megerősítést jelent számára, hogy jó úton jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!