Makó és környéke

2014.02.19. 20:24

Még a zsilip orsóját is lopják

Makó - Úgy tűnik, a fémtolvajok már azokat a zsilipeket sem kímélik, amelyek a Maros áradása után visszavonuló víz elvezetésekor nélkülözhetetlenek. A városházán ígérik: helyreállítják a tolvajok által tönkretett zsilipet, sőt a vízelvezetők medrét is megtisztítják.

Szabó Imre

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Hiányzik a Maros árterében lévő úgynevezett Vér-tanyánál az elvezető csatorna zsilipének zárólapjához tartozó orsó, ami nélkül a zárólapot szükség esetén nem lehet felemelni – jelezte lapunknak egy makói olvasónk, [namelink name="Márton Imre"], aki egyébként nem azonos a hasonló nevű helyi önkormányzati képviselővel. A jó 30 milliméteres átmérőjű vasorsót minden bizonnyal ellopták, méghozzá akkor, amikor a zsilipet a közelmúltban karbantartási céllal szétbontották.

Ha a Maros kiárad és elönti a hullámteret, később a megrekedt víz nem tud visszavonulni, ha a zsilipet nem lehet megnyitni. Emiatt nemcsak a töltésen belül – ahol ugyancsak vannak megművelt területek, hétvégi kiskertek – kell a víz tartós pusztításával számolni: a gát túlsó oldalának közelében is, hiszen a víz átszivárog a töltés alatt. A helyzetet bonyolítja, hogy a mentett oldalon a szivárgó vizek elvezetését szolgáló csatorna sincs megfelelő állapotban, medrét ellepte a növényzet. Márton Imre aggódik, mert a Maros vízszintje emelkedőben van, és ha áradás lesz, a működésképtelen zsilip és a vizet elvezetni nem tudó csatorna együtt nagyon sok gazdálkodónak keserítheti meg az életét.

Úgy tűnik, a fémtolvajok már azokat a zsilipeket sem kímélik, amelyek a Maros áradása után visszavonuló víz elvezetésekor nélkülözhetetlenek. Fotó: DM/DV

Úgy tűnik, a fémtolvajok már azokat a zsilipeket sem kímélik, amelyek a Maros áradása után visszavonuló víz elvezetésekor nélkülözhetetlenek. Fotó: DM/DV
Olvasónk a problémát a napokban a polgármesteri hivatalban is jelezte. A városházán megtudtuk: az önkormányzat közmunkásokat irányít a Maroshoz, hogy ellenőrizzék és, ha szükséges, rövid időn belül kitisztítsák a vízelvezetők medrét. Ígéretet kaptunk arra is, hogy helyreállítják a zsilipet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!