Makó és környéke

2014.12.30. 20:12

Rákot is ˝gyógyít˝ a devizaper nyertese

Makó - Minden rákos beteget meggyógyít két hét alatt – ezzel hirdeti ürömteáját egy makói férfi. Az orvostudomány nem tud mit tenni a kézen-közön árult "csodaszerek" ellen, főleg, ha terjesztőik azt állítják, hogy amit kínálnak, természetes anyag, nincs mellékhatása. Sokszor hatása sincs.

Bakos András

Megdöbbentő hirdetést ragasztottak Makón, a 100-as ABC melletti telefonfülkére. „Rákos, daganatos betegek, figyelem!!! Gyógyszerek és mellékhatások nélkül gyógyulhat meg bármilyen daganatos betegségéből, rövid idő alatt. Agyi vagy leukémiás problémák is rövid idő alatt gyógyíthatók. Kemoterápia és más vegyi anyagok nélkül, egy csodálatos növényből készített tea segítségével. Aki eddig kipróbálhatta, az meggyógyult 1-2 hét alatt teljesen!!! Az ára is megfizethető mindenki számára! Hívjon bátran, ha valamelyik ismerőse vagy családtagja ebben a problémában szenved, és kedvesnek tartja az életét. Hívjon és segítek, amíg a készlet tart!"

Hirdetés a makói telefonfülkén. Sokat ígér. A szerző felvétele

Hirdetés a makói telefonfülkén. Sokat ígér.
A szerző felvétele

A lap alján megadott telefonszámon egy makói férfi, Herédi Mihály jelentkezett. Korábban már megírta róla az újság, hogy feltalált egy faforgácsból, kartonpapírból és használt étolajból készített gyújtóst, sóbarlangot működtet, saját receptúrájú oldattal, és más, gyógyászati tárgyú újításokon is dolgozik, nemrég pedig megnyert egy devizahitellel kapcsolatos pert. Kérdésünkre elárulta: az általa reklámozott tea az édes üröm nevű gyógynövényből készül. A felvetésre, nem tart-e attól, hogy följelentik, hiszen gyors gyógyulást ígér olyan betegségekre, amelyek gyakran halálosak, Herédi Mihály csodálkozva visszakérdezett: miért jelentenék őt föl? Nem ő állította először, hogy ez a növény ilyen hatású.

Az, hogy az édes ürömöt érdemes rákgyógyító szerként reklámozni, tényleg nem egyedül Herédi Mihály találmánya. Ő 10 ezer forintért kínál egy 40 grammos csomagot, az interneten ugyanennyibe kerül, és a makói feltalálóéhoz hasonló szöveggel ajánlják. Ez azért érdekes üzlet, mert az édes ürömként és egynyári ürömként (Artemisia annua) is ismert növényről nemcsak azt írja a lexikon, hogy Kínában évezredek óta használt gyógynövény, hanem azt is, hogy újabban a rák gyógyításában „bizonyult ígéretesnek". Ez mit jelent? A Magyar Távirati Iroda 2008 novemberében tette közzé, hogy a Washingtoni Egyetem kutatói az egynyári üröm hatását vizsgálják emberi sejttenyészetekben és patkányok szervezetében. Azt tapasztalták, hogy a növényből kivont anyag irt bizonyos daganatos sejteket, miközben az épeket nagyrészt megkíméli, 12 ezer rosszindulatú sejt mellett egy egészségest pusztít el. A cikk arról szólt, hogy ez nem a végeredmény, csak a kezdet, mert inkább évtizedben, mint évben mérhető, mire egy anyagból a részletes állat- majd emberkísérletek után valamikor gyógyszer lehet.

Herédi Mihály a háza előtt. Sóbarlangot is épít. Fotó: DM

Herédi Mihály a háza előtt. Sóbarlangot is épít. Fotó: DM
Még ezek fényében is minimum félrevezetés azt állítani, hogy az ürömteától két hét alatt minden daganatos beteg meggyógyul. A rákgyógyítás érzékeny terület, mert aki elveszítette minden reményét, mint az utolsó szalmaszálba, úgy kapaszkodik az úgynevezett természetes csodaszerekbe, és hajlandó nagyon sokat fizetni értük.

– Amikor elkezdtem a pályámat, akkor is hirdettek ilyen készítményeket, még injekciókúrákat is, a hatást igazoló tudományos bizonyíték nélkül – mondja Kahán Zsuzsanna professzor, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának igazgatója. – Általában azt állítják, a csodaszernek nincs mellékhatása, mert természetes anyag, szemben a gyógyszerekkel és a hagyományos orvoslással, amelyet nagyon gyakran negatív színben tüntetnek föl. Olykor egyenesen azt állítják, a klinikai kezelés csak árt – mintha az orvos csak rosszat akarna. Aztán, amikor kipróbálják az így hirdetett szereket, az derül ki, tényleg nincs mellékhatásuk, de hatásuk sincsen.

Aki nem biztos a dolgában, jó, ha szem előtt tartja: az orvostudomány látatlanban senkinek sem ígér biztos gyógyulást, és ez nem véletlen, mert nincs két egyforma eset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!