Makó és környéke

2015.09.14. 20:48

Ikrek is lehetnének, mégsem beszélnek egymással

92 évvel ezelőtt egy napon, egy faluban születtek, majdnem szomszédok is - mégsem beszélnek egymással évek óta. A ferencszállási Dinnyés Sándornét és Pálfi Mihálynét mi is megpróbáltuk újra összehozni, de nem jártunk sikerrel.

Szabó Imre

Sokáig barátnők voltak, ma már nem állnak szóba egymással. Akár ikrek is lehetnének, hiszen 1923-ban egy napon, egy faluban születtek, ma is közel laknak egymáshoz. Dinnyés Sándornéval és Pálfi Mihálynéval a ferencszállási Szegedi utcán találkoztunk. Mind a ketten a házuk előtti padon ültek és beszélgettek – mással. A két ház egymástól talán 20 méterre sincs, mégsem látogatják meg egymást hosszú évek óta. Pedig ha másért nem is, szeptember 8-án a 92. születésnapot együtt ünnepelni lett volna okuk.

 

Ritka pillanat a polgármester kedvéért készült fotón: a két egykori barátnő még mosolyog is. Fotó: DM

Ritka pillanat a polgármester kedvéért készült fotón: a két egykori barátnő még mosolyog is. Fotó: DM


– Egy iskolába jártunk, egy padban ültünk, amíg a hat osztályt elvégeztük, még bálba is együtt jártunk – meséli Pálfi Mihályné. Hozzáteszi: volt, amikor egy ideig egymástól messzebb laktak a faluban, de akkoriban is beszéltek egymással. A barátságnak elmondása szerint egy-két éve szakadt meg, mert szomszédja pletykált róla, és ezzel csúnyán megsértette. Manci néni hozzáteszi: nem hiányzik neki a régi barátság, van kivel beszélgetnie. Dinnyés Sándorné azt mondja, neki sem. Úgy fogalmaz, nem haragszanak egymásra, csak nem beszélnek azóta, hogy szomszédasszonya felkínált neki egy kerekesszéket, de neki nem kellett. Pletykáról nem tud. Juliska néni szerint azonban az eltávolodás fő oka inkább az, hogy mind a ketten nehezen mozognak.


A két idős asszonyra – egyébként mindketten özvegyek, és az is közös bennük, hogy gazdálkodtak – azért figyeltünk fel, mert a falu polgármestere, Jani János a napokban küldött szerkesztőségünknek egy rövid levelet, amiben azt írta, egy-egy szál virággal köszöntötték őket, mert mindketten 92 évesek lettek, és egy napon születtek. A levélhez fotót is mellékelt. – A polgármester úr megkért, hogy üljünk egy padra a fénykép kedvéért. Leültünk egymás mellé, de egyikünk sem szólt egy szót se a másikhoz – eleveníti fel a kép történetét Pálfi Mihályné. Szerettük volna mi is lefotózni őket együtt, de mindketten azt mondták: ha a másik odamegy az ő padjához, és leül mellé, nem bánja, de ő nem megy át. Így az újabb fotó elmaradt, pedig az is kiderült: egyszer, évekkel ezelőtt falusi életképként jelent meg róluk közös, padon ülős, beszélgetős fotó lapunkban. Akkor még barátnők voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!