Makó és környéke

2016.01.14. 14:42

Idén Csuja Imréé a makói Páger-gyűrű

Zavarba ejtően nagy színész a makói alapítású Páger-díj névadója - így vélekedik a színészóriásról az idei kitüntetett, Csuja Imre Jászai Mari-díjas érdemes művész. A sorrendben tizenötödik Páger-gyűrűs még főiskolásként színpadon is látta Téni bácsit.

Szabó Imre

– Megható, hogy gondoltak rám, álmomban sem számítottam rá, hogy megkapom – így reagált Csuja Imre Jászai Mari-díjas érdemes művész arra a hírre, hogy idén övé lesz a makói alapítású színészdíj, a Páger-gyűrű. Ez Téni bácsi kedves arany pecsétgyűrűjének mása, amelyet a leszármazottak hozzájárulásával készíttet el minden évben a város.


Az évek során rangot, hírnevet szerzett díjat 15 évvel ezelőtt alapította az önkormányzat azért, hogy kifejezze tiszteletét a makói születésű Páger Antal iránt. Arról, hogy ki húzhassa az ujjára, most is szakmai kuratórium – Hegedűs D. Géza színművész, Réz András filmesztéta, Kútvölgyi Erzsébet színművész, a várost képviselő Szalma Tamás színművész, valamint a Páger családból az egyetlen fiúunoka, Gyarmathy Antal – döntött, majd erre tegnapi, rendkívüli ülésén adta áldását a képviselő-testület.


Csuja Imre a kortárs magyar film egyik sokat foglalkoztatott művésze, a mai magyar valóságra jellemző ismerős, kicsit a periférián mozgó embertípusok egyik első számú megformálójaként is szokták emlegetni. Szinkronszínészként is népszerű, több mint 800 filmhez adta a hangját. 1984-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd a Pécsi Nemzeti Színházhoz került. Volt tagja a debreceni Csokonai, az egri Gárdonyi Géza és az Arany János Színháznak, bő egy évtizede pedig leszerződött az Örkény István Színházhoz.


A Színházi Adattárban 113 bemutatóját tartják számon, több mint 60 tévé- és játékfilmben szerepelt – a legtöbben talán az Üvegtigrisből emlékeznek rá. Lapunknak azt mondta, Páger Antalt zavarba ejtően nagy színésznek tartja, aki mindent megtett azért, hogy hivatásának profi művelője legyen. Nagyon sok filmjét ismeri, sőt főiskolás korában, a Kőműves Kelemenben színpadon is látta.

A díjátadó ünnepségre február 7-én, délután 3-kor kerül sor a makói Hagymaházban.

A Páger-díj rangja A makói színészdíj rangját az adja meg, hogy eddig kik vehették át. 2002-ben Halász Judit, 2003-ban Garas Dezső, 2004-ben Király Levente, 2005-ben Venczel Vera, 2006-ban Csákányi Eszter, 2007-ben Kern András, 2008-ban Törőcsik Mari, 2009-ben Kulka János, 2010-ben Bánsági Ildikó, 2011-ben Rudolf Péter, 2012-ben Kútvölgyi Erzsébet, 2013-ban Cserhalmi György, 2014-ben Gáspár Sándor, tavaly pedig Udvaros Dorottya kapta meg Téni bácsi gyűrűjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!