Makó és környéke

2016.02.03. 09:12

A könyvtárnál lesz a fej nélküli angyal

Bár tavaly ősszel még bizonytalan volt, mikor és hol helyezik el a makói Makovecz-emlékművet, most úgy tűnik, a városvezetés nem tett le a sok vitát kiváltott alkotás felállításáról. Már helyet is találtak neki, méghozzá a könyvtár közelében.

Szabó Imre

„A Makovecz-könyvtári projekt keretében valósulhat meg az emlékmű elhelyezése" – ezt a választ kaptuk a makói városházáról, amikor megkérdeztük, hol tart a Makón nagy vihart kavart szoborterv ügye. Emlékezetes: a szakmai zsűri jó szívvel fogadta, a makóiaknak viszont egy internetes szavazás tanúsága szerint nem tetszett a karosszékben ülő, fej nélküli angyalt ábrázoló szobor.


Az emlékműállítást azért kezdeményezte a város, mert mint ismert, Makón 12, Makovecz nevéhez köthető épület van – ezek közül 7-et maga a Kossuth-díjas építész tervezett. Az emlékhely megvalósítására 3 éve kiírt pályázat eredménytelenül zárult, ám később, egy hagyatékból előkerült rajz alapján a család javaslatára [namelink name="Péterfy László"] és [namelink name="Madarassy István"] – Makovecz közeli barátai – előálltak a vitatott emlékműtervvel. A szobor életnagyságú makettjét épp a helyhatósági választás kampányidőszakában tette közszemlére az előző városvezetés a fürdő előtti tér közepén, azaz ott, ahová annak idején állítani tervezték.


Ami az új helyszínötletet illeti, mint megírtuk, a makói könyvtárt és környékét összesen 2,5 milliárdból fogják felújítani; a munka várhatóan nyár végén indul, és másfél évig fog tartani (2015. január 22.: Élményzóna és új könyvtár épül). Érdekes, hogy a terveket akkor bemutató igen részletes városházi sajtótájékoztatón a fej nélküli angyalról nem esett szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!