Makó és környéke

2016.04.21. 13:58

Munkával marasztalnák a diákokat

Már tanulóként állásajánlatot kap helyi cégektől a makói Galamb-szakközépiskola végzőseinek jó része - az intézmény célja, hogy a fiatalok a városban maradjanak.

Szabó Imre

– Nekem azért volt fontos, hogy helyben tudjak elhelyezkedni, mert így a családi gazdaságban is dolgozhatok – mondta [namelink name="Antal Dániel"], aki tavaly végzett a Galamb József agrárszakiskolában mezőgazdasági gépszerelőként. Amikor megkerestük, éppen kukoricát vetett. Egy apátfalvi cégnél helyezkedett el az iskola közbenjárásával traktorosként. Hogy mennyit keres, azt nem árulta el, de azt mondta, elégedett a körülményekkel, a juttatással is, és hosszú távon is el tudja képzelni a jövőjét a vállalkozásnál.


Most végzős iskolatársa, a kőművesnek tanuló [namelink name="Köteles Attila"] ugyancsak örülne, ha sikerülne helyben maradnia, elsősorban a családi, rokoni kötelékek miatt. – Makón tervezem a jövőmet. Egyelőre nem tudom, hol fogok dolgozni, de ha a nagy álmom, a labdarúgás nem jön össze, akkor is van egy jó szakmám – mondta bizakodva. Ő még nem gondolkozott azon, mennyit szeretne keresni. Mint mondja, először a munkahelyet szeretné látni, aztán lehet beszélni arról, mekkora lesz a fizetés. Kőműveseket egyébként most képzett utoljára az intézmény.

 

Köteles Attila szeretne Makón maradni.


 Az agrárminisztériumhoz tartozó Galamb József Mezőgazdasági Szakiskola tavaly óta segíti az elhelyezkedésben diákjait. A Maradj Makón! nevű program már tavaly is nagy sikert aratott: miközben országos tendencia, hogy a szakmával rendelkező fiatalok a fővárosban vagy külföldön igyekeznek megtalálni boldogulásukat, az akkori 80 végzősből 22 visszajött ide tanulni, 4-en mentek továbbtanulni, 50-en helyben, a szakmájukban találtak állást, és csak 4-nek kellett valami mást kitalálnia – mondja az igazgató, [namelink name="Horváth Zoltán"].


Ami igazán biztató: a mostani 103 végzős közül tucatnyinak már most is van munkaajánlata. Az igazgatót épp tegnap kereste meg egy makói agrárvállalkozás vezetője azzal a kéréssel, hogy ajánljon neki 3 traktorost. És hála az iskola jó összeköttetéseinek, szinte nem múlik el hét hasonló ajánlatok nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!