Makó és környéke

2016.04.05. 18:21

Országzászlóra gyűjtenek Makón

Makó - Gyűjtés indult Makón a helyi országzászló újbóli felállítására. Jövő májusban avatnák.

Sz.I.M.

Az első százezer forint nemrégiben, a polgári bálon már össze is gyűlt a makói országzászló újbóli felállítására. Az ügyre a legutóbbi testületi ülésen [namelink name="Kovács Sándor"] képviselő (Fidesz) hívta fel a figyelmet, mondván: jövő május végén, az eredeti felállításának 75. évfordulóján lenne jó avatni. Az országzászló ügye egyébként nem új keletű Makón, hiszen a neves városvédő, lokálpatrióta Gajdos Dezső  ezt már a nyolcvanas–kilencvenes években felvetette, sőt Makovecz Imrének is volt ötlete egy újra – ezekből az elképzelésekből azonban nem lett semmi.

 

Egy korabeli fotó a makói országzászlóról.

Egy korabeli fotó a makói országzászlóról.

A két világháború között az ország szinte minden komolyabb településén állítottak országzászlót, méghozzá a trianoni nemzeti gyász kifejezéseként. A makói felállítására 1933-ban indult magánkezdeményezés, de 10 év alatt is csak 1400 pengő gyűlt össze rá. Végül további 1000 pengőt szavazott meg az akkori önkormányzat, és ennek köszönhetően 1942. május 30-án avatták föl többezres tömeg jelenlétében. Nem sokáig állt a mai Széchenyi téren, nagyjából a Lordok háza előtti téren, mert már 1944-ben le kellett venni a lábazatáról a kettős keresztet és a turulmadarat, három évvel később pedig le is bontották.

 

Kovács Sándor. Fotó: Szabó Imre

Kovács Sándor. Fotó: Szabó Imre

Kovács Sándor azt mondja, a fennmaradt fotók tanúsága szerint a makói országzászló a legszebbek közé tartozott. Mostanra az országban a legtöbb helyen újra felállították, és Makó kivételével Csongrád megyére is ez jellemző. Úgy gondolja, az lenne az igazán szép, ha erre is adakoznának a makóiak, ahogyan a régi esetében tették. Egyúttal szívesen fogadnák az ötleteket az elhelyezésre, és annak is örülnének, ha valahonnan esetleg előkerülne a régi építmény valamelyik darabja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!