Makó és környéke

2016.07.25. 18:45

Tanyatulajdonos gazdák mentenék meg az ötgyermekes családot

Pitvaros- Hárman jelentkeztek, hogy segítenének annak a jelenleg Pitvaroson élő ötgyermekes családnak, akiknek elveszi az állam a gyerekeit, ha péntekig nem javítanak a lakáskörülményeiken.

Kovács Erika

– Minket nem zavar az öt gyerek – mondta a Szentes környékén élő, neve elhallgatását kérő asszony, aki segítséget ajánlott a bajba jutott pitvarosi családnak. Egy Szentes környéki település három kilométeres körzetében van egy tanyánk, ahol szarvasmarhát tartunk. A ház kétszobás, konyha és fürdőszoba is van, villany és víz is. A fűtést kályhával lehet megoldani. Nemrég cseréltük ki műanyagra az ablakokat – sorolta.


Nem kapnak albérletet


Az ötgyermekes családanya, [namelink name="Balogh Eszter"] utolsó reményként kereste meg szerkesztőségünket. Férjével és az öt gyermekkel albérletbe szeretnének költözni. Jelenleg az anyósáéknál laknak Pitvaroson, másfél szobában tízen. Korábbi lakhelyükről, Örkényből, az uzsorásmaffia elől menekültek el. Ahogy pénteken megírtuk, egy átmeneti otthonban húzták meg magukat Diósdon.


A gyermekek apja korábban drogozott. A Diósdon töltött időszakban pedig ivott, ezért többször kitiltották az átmeneti otthonból, majd végleg bezárult előtte a kapu. A család szeretett volna együtt maradni. Az apa is letette a poharat. Makón találtak albérletet. Kijelentkeztek Diósdról, és a költözésig a pitvarosi nagymamánál és családjánál szálltak meg. Ám két nappal később a makói lakástulajdonos felmondta a szerződést. Mégsem adta ki albérletbe az ingatlant.


Mentőöv: ledolgozni a lakhatást


A gyermekeket már akkor védelembe vették a családsegítők, amikor az uzsorások elől menekült a család. Pitvaroson a helyi szakemberek is figyelemmel kísérik a kicsik sorsát. A családsegítők július 30-áig adtak határidőt, hogy Balogh Eszterék rendezzék a helyzetüket. Eddig nem sikerült, mert ha a lakástulajdonosok meghallják, hogy öt gyerek is költözne, elzárkóznak.


– Mi albérleti díjat sem kérnénk a családtól, csak azt, hogy segítsenek a szarvasmarhák ellátásában. Ezért még fizetést is adnánk. A villanyt és a vízdíjat is mi fizetnénk – mondta az az asszony, aki lapunkban olvasta a család történetét. A tanya 3 kilométerre van a legközelebbi falutól és 300 méterre a buszmegállótól.


Csak a biztosba mehetnek bele


Egy szentesi tanyatulajdonos is jelentkezett. Ő a kövesúthoz szintén közeli tanyáját adná el a családnak.

Szentesen az önkormányzat 500 ezer forinttal segíti az első lakáshoz jutókat. Erre pályázhatna a Pitvaroson élő család, amiből ki tudnák fizetni a tébét. Így jogosulttá válnának a szocpolra, amiből kifizethetnék a tanya árát, és saját otthonuk lenne – sorolta.


A harmadik felajánlás a Hódmezővásárhelyi járásból érkezett. Egy családnak ötszobás háza van. A hitelt nem tudták fizetni, ezért a bank elárverezi az ingatlant. Amíg ez meg nem történik, addig odaengednék Balogh Eszteréket, hogy ne vegyék el tőlük a gyerekeket.


A lehetőségeket megismertettük az anyukával.

– Köszönjük, hogy próbálnak segíteni nekünk – mondta hálásan Eszter. A gyermekvédelem csak a biztos megoldást fogadja el, mi is azt keressük. A szocpol – ha a tébénket rendeznénk is – bizonytalan, akárcsak az árverés előtt lévő ház. Azt az ingatlant, ahol az állatgondozás fejében lakhatnánk, mindenképpen megnézzük, mert azonnali megoldás kell – ígérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!