Makó és környéke

2016.08.06. 15:58

Három napig készült az óriásgombolyag

Nagylak - 27,3 kilométer fonalból készült, 180 centi magas és 110 kilós az az óriásgombolyag, amelyről a ma nyíló nagylaki kendertörténeti kiállítás a nevét kapta.

Szabó Imre

A falu polgármesterét, Gyarmati Andrást személyes szálak fűzik a helyi kendergyárhoz, hiszen fiatal szakemberként itt kezdte pályafutását. Először 14 esztendeje jutott eszébe – akkor még nem volt a falu első embere –, hogy jó lenne megörökíteni a hazai kenderipar történetét.


A megvalósításra, immár a határközség élén háromszor pályázott, de egyszer sem kapott pénzt. Most, hogy sikerült teljesen felújítani a művelődési házat, végül a képviselő-testület úgy döntött, saját forrásból, mintegy egymillió forintból megvalósítják a régi ötletet.

 

A művelődési ház kiállítótermében körülbelül ötven eredeti használati tárgy látható, amelyekről korabeli fotók, illetve szakszerű ismertetők révén tudhatja meg a látogató, mire használták. A talán legértékesebb darab egy közel 100 esztendős, működőképes szövőszék, amit a romániai Nagylakról sikerült beszerezni egy idős asszonytól. [namelink name="Gyarmati András"] azt mondja, ha mondjuk egy diákcsoport szeretné mindezt megnézni, a tárlatvezetést hozzáértőként ő maga is szívesen vállalja. A gyár – egyike az utolsó hazaiaknak – hosszabb szünet után egy ideje ismét működik, 15-20 főt foglalkoztat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!