Makó és környéke

2016.09.09. 22:39

Elstartolt a Hagymafesztivál, aktuálpolitika a megnyitón

Az eredeti makói vöröshagymát 185 forintért kínálják a 26. Makói Hagymafesztiválon, amelynek pénteki megnyitóünnepén szóba került az októberi népszavazás is.

Bakos András

Megmutatni a makóiak és környékbeliek értékeit, „a makaiságot", a közösség összetartó erejét, ez a célja a 26. Makói Hagymafesztiválnak – hangzott el a rendezvény megnyitóünnepségén. Farkas Éva Erzsébet polgármester minden kiállítónak, résztvevőnek, a főzőversenyre nevezett egyesületeknek, baráti társaságoknak köszönetet mondott, és kiemelte: az értékek, a hagyomány bemutatása különösen fontos gesztus most, amikor a magyarságot, a kereszténységet védeni kell, az októberi népszavazáson. Jó döntést kell hozni, hogy jövőre ugyanilyen jó hangulatban ünnepelhessen a közösség – hangsúlyozta a polgármester.


A város ilyenkor sok vendéget fogad. A Váll-Ker Kft. igazgatója, Tóth István csütörtök este már a németországi Löbauból érkezett vállalkozói egyesület tagjainak sütött. Jöttek a lengyelországi Radomskóból és Jaslóból, a szlovákiai Vízkeletről és Sárospatakról, a romániai Nagyszentmiklósról, Kisorosziból, Igazfalváról, a vajdasági Adáról.

Megnyitott a Hagymafesztivál Makón. Fotó: Török János

A fesztivál nőtt a tavalyihoz képest. Most ötvenkét stand várja a városközpontban, a hagymavirágos szökőkút körül az érdeklődőket. Ebből 8 kiállító, a többinél vásárolni lehet, sokféle helyi és környékbeli terméket, bort, lekvárokat, szörpöket, ételeket, kézművesmunkákat – három standnál hagymát is. A Makó és Térsége Turisztikai Egyesületnél Erdélián Szabina úgy tájékoztatott, hogy egykilónyi makói CR-vöröshagyma 185 forint, a lila hagyma 300, a makói fehér 325. A fokhagymát félkilós csomagokban 1110 forintért kínálják a fesztivál ideje alatt.


A hagymafesztiválhoz jó néhány program kapcsolódik a kiskertész családi naptól a harcművészek aikidókonferenciáján át a megyei értékek napjáig. A szombati nap egyik legnépszerűbb programja a közösségek főzőversenye lesz. Reggel 8 órától 48 bográcsban főnek majd a hagymás ételek. Akad olyan nevező egyesület, amely 70 fővel jelezte részvételét. Este 8-tól pedig Demjén Ferenc ad koncertet.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!