Makó és környéke

2017.09.04. 18:42

Lakóterület lehet Lesi városrészből

Török Jenő naponta rója a keskeny járdát a Lúdvári utcában. Megosztja a makói Lesiben élőket a körzet képviselőjének ötlete, amely szerint lakóterületté kellene nyilvánítani a városrészt. Most hivatalosan belterületi szántó - hétvégi kiskertek, üdülők és lakóházak is vannak itt.

Szabó Imre

– Ha csak egy papírt kapunk, akkor semmi értelme. Ha ezzel fejlesztések is járnak, például lesznek járható utak, megoldják a közvilágítást és a szemétszállítást a portánk elől, akkor viszont nagyon jó ötletnek tartom – mondta a makói Lesi egyik családi házában élő Kardos Zoltán.


Arról az elképzelésről kérdeztük, amivel a körzet önkormányzati képviselője, Toldi János állt elő, nevezetesen hogy a városrészt nyilvánítsák lakóterületté.


A Maros-töltés és a vasúti sín közti területen öt utca van, a házak számozottak, és bár a legtöbb telek hétvégi kiskert vagy üdülő, több mint félszáz család, azaz 150-200 ember életvitelszerűen, lakóházban él itt.


Számuk ráadásul gyarapszik, hiszen itt az ingatlan viszonylag olcsó, ráadásul sokakat vonz a csönd és a tiszta levegő. Hátrányt jelent viszont az infrastruktúra teljes vagy részbeni hiánya – nyomban szembetűnő például, hogy az utak porosak, illetve hogy a villanykarókon nincs lámpa.


A lakóterületté nyilvánítás ötletével ott lakók keresték meg Toldit. Ennek éppen az volna az előnye – mondja a városatya –, hogy a városi léttel járó közszolgáltatások onnantól kezdve megilletnék az ott élőket.


Hátránya viszont, hogy megemelkedhetne a kommunális adó, illetve hogy maga a hivatalos eljárás is igen költséges, és ebből minden bizonnyal a lakóknak is részt kellene vállalniuk. Hogy ez pontosan mennyibe kerülne, annak a képviselő még nem járt utána.


– Ha a többség szeretné, én sem tiltakozom ellene – mondta az elképzelésről  Török Jenő, akinek a Lúdvári utcában van háza.


Neki az úton kívül más nem hiányzik: télen fával fűt, finom és jó minőségű vizet a fúrt kútból szerez, árammal pedig rendelkezik, még műholdas tévéadásokat is tud nézni. Medgyesi Bence, aki épp gyümölcsöt szüretelt a kertben, ezzel szemben úgy vélte, ez teljesen felesleges volna.


– Szilárd utat én is szeretnék, de szerintem ez enélkül is megoldható. Maradjon Lesi olyan kiskertes, barátságos hely, mint amilyennek megszerettem! – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!