Makó és környéke

2019.08.29. 16:58

Szebbek, mint tavaly, de továbbra is betegek: szélmalomharcot vívnak a makói gesztenyefákért

Csak látszólag vannak jobb állapotban most a makói gesztenyefák, mint tavaly: azért, mert kezdik újranöveszteni a betegség miatt lehullott leveleket. Az önkormányzat permetezi őket, de ez, úgy tűnik, csupán szélmalomharc.

Szabó Imre

Több a zöld ág a makói vadgesztenyefákon az idei nyár végén, mint tavaly – tapasztaltuk, amikor megnéztünk közülük néhányat a belvárosban.


Emlékezetes: a múlt évben augusztus végén valósággal ellepte a járdát, az úttestet a barna levél ott, ahol vadgesztenyefa van. Erre akkor a Teleki utcai gesztenyefák miatt hívta fel a figyelmünket egy olvasónk, de mint kiderült, hasonló volt a helyzet szerte a városban. Ilyen fák teszik hangulatossá például a Szent István teret, az Úri és Vörösmarty utcát.


Tavaly azt tapasztaltuk, a Teleki utcai fák sorsában osztozik a többi is. Tavasszal Bókáné Bodó Zsuzsanna, a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. kertésze lapunknak azt mondta, összeállított kezelési menetrend szerint dolgoznak, ebben van lemosó permetezés is. A lehetőségeket az is behatárolja, hogy közterületen nem lehet akármivel védekezni, és természetesen gondolni kell a hasznos rovarokra is. A vadgesztenye-aknázómoly monofág, vagyis egyedül ezt a fát támadja. A piros virágú vadgesztenyében például nem tesz kárt, ezért is jó, hogy ilyen fiatal fák is vannak már a közterületen.

Tavalyi körsétánkon még olyan fát is láttunk – az Úri utca és a Széchenyi tér sarkán –, amelyen szinte már egyáltalán nem maradtak levelek. Ezzel szemben idén olyanokat is láttunk, amelyeknek teljesen zöld volt a lombja.


– Ez sajnos csak látszólagos javulás – mondta érdeklődésünkre a városi főkertész, Baranyi Katalin. Annak köszönhető, hogy most vannak olyan fák, amelyeknek a lehullott levelek után sikerült újakat növeszteni. De az aknázómoly, illetve különböző gombák továbbra is levélhullást okoznak, terjedésüket pedig – ugyanúgy, mint a múlt évben – a nyári záporok is segítették. Ez egyébként nem csak Makón, az egész országban jellemző.

Az önkormányzat a Bogármérnökség Kft. közreműködésével továbbra is rendszeresen permetez. Idén nyáron három nagy akcióra is sor került a kártevők megjelenéséhez igazítva, de az inváziót most sem sikerült megállítani.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!