Makó és környéke

2019.08.16. 19:35

400 millió forintból készült el a beruházás: bővült a fedett tér a makói piacon

Mintegy 400 millió forintból újult meg a makói piac. Az avatóünnepségen nagyon sok makói volt kíváncsi, milyen is lett a vásártér. A rendezvény végén galambot röptettek, és minden résztvevő kapott egy csomag ünnepi díszbe öltöztetett fokhagymát.

Kovács Erika

– Megtiszteltetés, hogy ilyen sokan kíváncsiak a megújult makói piacra. A városi piac fejlesztése lokálpatrióta kötelességünk és felelősségünk is – mondta beszéde elején Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere. Kiemelte, a fejlesztést még 2014-ben kérték a makói gazdák.

 

– A piac a legfőbb közösségi találkozási helyünk. Lázár János országgyűlési képviselővel és városi képviselőtársaimmal kerestük meg azt a forrást, ami lehetővé tette a beruházást

– tette hozzá a polgármester. A Területi Operatív Programból 250 millió forintos pályázati forrást nyert Makó önkormányzata. Ez az összeg azonban kevésnek bizonyult, mivel az igencsak elavult közműveket is ki kellett váltani. Ezért a város további 150 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez, ami így bruttó 400 millió forintból valósult meg.

Farkas Éva megköszönte a makóiaknak, hogy a munkálatok idején türelmesen várták a fejlesztés befejezését. A támogatói szerződést a város 2018 februárjában írta alá. A közbeszerzési eljárás után 2019. február 20-án kötötték meg a nyertes kivitelezővel a szerződést.


A fejlesztés során kiváltották a közműveket, kétharmadával bővítették a fedett vásárlóteret. A piac megszépült, a bejárata pedig illeszkedik Makovecz Imre örökségéhez. A makói piac XXI. századi körülmények között, európai színvonalon fogadja az árusokat és a vásárlókat.

A makói piac átadására számos helyi polgár volt kíváncsi. A piac előtt kisebb tömeg gyűlt össze. Fotók: Kovács Erika

– Gazdaságélénkítés szempontjából is rendkívül fontos a piac, a 27 pavilonban 20 vállalkozó, mintegy 200 őstermelő, 100 helyhez kötött árusító használja napi, vagy heti rendszerességgel. Ezért is tartottuk rendkívül fontosnak a fejlesztését

– fogalmazott a polgármester.


Farkas Éva Erzsébet hangsúlyozta, ebben a ciklusban kiemelt feladat volt a közösségi életterek létrehozása. Példaként említette a fürdőfejlesztést, az új könyvtár felépítését, a Csipke sori üzletsor felújítását és ebbe a sorba illeszkedik a városi piac felújítása is.

Lázár János országgyűlési képviselő nem tudott részt venni a rendezvényen. Szavait a polgármester tolmácsolta a makóiak felé. Lázár János üzenetében kiemelte, a piac nemcsak árusító hely egy település életében, hanem közösségi tér is. Ahogy a görögök nevezik agóra, és ahogy a rómaiak mondták, fórum.

 

– Olyan hely, ahol egy település polgárai találkozhatnak, ahol üzletet, békét, vagy szövetséget köthetnek egymással. Ezért olyan fontos számunkra, hogy milyen egy közösség piactere. Minél inkább polgárhoz méltó ez a tér, annál jobban, hatékonyabban támogatja az előbb idézett kettős funkciót

– írta a levélben. Lázár János hangsúlyozta, Makó az elmúlt időszakban egyre polgáribb várossá vált. Olyan településsé, amely egyszerre képes fejleszteni a település infrastruktúráját és annak közösségi életét is.


A piacavató végén galambot röptettek. Az ünnepség résztvevői egy-egy csomag fokhagymát is kaptak ajándékba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!