Makó és környéke

2017.08.14. 14:21

Ahol az új rendszer nem jó, ott a régi víz kerül a hálózatba - A szolgáltató szerint iható a csapvíz

Vissza-visszatérő kérdés a makói térség településein: nyissuk meg nyugodtan az otthoni csapot, vagy inkább a konténerből vigyünk haza? Az Alföldvíz most tiszta vizet önt a pohárba.

Szabó Imre

Továbbra is ihatunk csapvizet a makói térség valamennyi településén – nyugtatja meg a lakosságot a lapunk érdeklődésére küldött közleményben a társaság szóvivője, Diós Zsolt. A társaságot a múlt héten kérdeztük, amikor ismét írtunk a kudarcos ivóvízminőség-javító programról.


 A szolgáltató közleménye emlékeztet rá: az ivóvíz a makói térség 17 településén – Földeák kivételével, ahol eddig is volt vastalanítás – évtizedek óta a helyben található mélyfúrású kutakból, kezelés nélkül került a fogyasztókhoz. Ez az akkori szabványoknak, előírásoknak, határértékeknek megfelelt. 2001-ben azonban – amikor hazánk megkezdte a tárgyalásokat az Európai Unióhoz való csatlakozásról – módosult a jogszabály, szigorodtak a határértékek.


Emiatt, ahogy az ország több részén, itt is ivóvízminőség-javító program indult, és a vízkezelési technológiák el is készültek – azonban nagy részükben bakteriális, illetve mikrobiológiai szennyezettség volt kimutatható. Így ez a rendszer egyelőre nem üzemel.


Az érintett településeken ezért – 13 ilyen van – a korábbi gyakorlatnak megfelelően kezelés nélkül jut a helyben kitermelt, évtizedek óta megszokott víz a fogyasztókhoz. Ezt az illetékes hatóságok és az Alföldvíz szakemberei is folyamatosan ellenőrzik, fogyasztása tehát biztonságos. Ez a helyzet Csanádpalotán is, ahol – mint megírtuk – sárgás színű és büdös a csapvíz. Erre a helyben kitermelt a vízre mindig is jellemző volt az enyhén sárga szín, ami a közegészségügyileg veszélytelen huminsavak miatt tapasztalható – így a közlemény.


Az új rendszer – kivételként – csak a nagyéri kistérségi rendszerben működik, ahol nem volt fertőzött a hálózat. Ez négy szomszédos települést lát el vízzel. Természetesen ez is fogyasztható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!