Makó és környéke

2011.04.12. 20:55

Aláírásgyűjtés a makói egyesért

Makó - Bezárják a főtéri ABC-t Makón, a vásárlók viszont szeretnék megmenteni a nagy múltú, sokaknak fontos üzletet, ezért aláírásgyűjtést indítanak.

Szabó Imre

Aláírásgyűjtéssel akarják megmenteni a vevők a makói főtér élelmiszerüzletét, a Szolnok Coop Zrt. által üzemeltetett úgynevezett „egyest". A makóiak azért hívják így a Széchenyi téri csipkeházsor megépülése óta működő ABC-t, mert eredetileg az Éliker 1. számú üzlete volt. A petíció ötlete [namelink name="Gábor Lajosné"] olvasónktól ered, aki lapunkat is megkereste a bezárás hírével. Az ívek egyelőre nem készültek el, de ha meglesznek, szerinte több százan villámgyorsan alá fogják írni, így küldik majd el Szolnokra.

Gáborné azt mondta: úgy hallotta, azért kerül húsvét után lakat az üzletre, mert nagyon megemelkedett a bérleti díja. Sokak nevében mondja: kár érte, nagyon szeret ide járni. Miközben az üzlet előtt beszélgetünk, többen odagyűlnek körénk – mindenki aláírná az ívet, ha már megvolna. Egy idősebb asszony azt mondja, a férje itt dolgozott kereskedőtanoncként, a makóiak számára ez az üzlet sokat jelent, már csak hagyománytiszteletből is meg kellene tartani. Egy másik vevő azt mondja, a Széchenyi téren nincs másik élelmiszerbolt, pedig itt sok idős ember és kisgyerekes anyuka lakik, aki nem szívesen menne messzebbre a napi bevásárlás miatt.

A főtéri üzletet nemrég újították fel. Eladótere nagyjából 400 négyzetméter, persze raktárai is vannak, és információink szerint 7 alkalmazott dolgozik itt. Szerettünk volna beszélni az eladókkal, az üzletvezetővel, de valamennyien elhárították érdeklődésünket. A Szolnok Coop kereskedelmi igazgatója, [namelink name="Vidra Zsolt"] lapunknak megerősítette, hogy az üzlet bezárására készül a cég. Szerettük volna megtudni, mi áll a döntés hátterében, illetve hogy mi lesz az itt dolgozók sorsa, ám a bezárásról szóló hír megerősítésén túl mást nem mondott.


Inflációkövető volt az emelés

Korábban megírtuk: a makói önkormányzat idén is elengedte az önkormányzati bérleményben működő üzletek inflációkövető bérletidíj-emelését, ez a kedvezmény azonban nem vonatkozik pénzintézetekre, gyógyszertárakra és a kereskedelmi lánc tagjaiként működő üzletekre, így az „egyesre" sem; az emelés ezek esetében 4,9 százalékos. Annak is utánajártunk, hogy a városban a bérlemények négyzetméteréért havi 621 és 2381 forint közötti összeget kell fizetni. A megye többi városában hasonló mértékűek a bérleti díjak, mint Makón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!