Makó és környéke

2012.09.26. 20:29

Apátfalván találtak még egy olimpikont

Apátfalva - Herczeg István emléktáblájának hétvégi avatásán kiderült: a falunak van még egy olimpikonja.

Munkatársunktól

A táblát, mint megírtuk, az apátfalvi születésű makói önkormányzati képviselő, Molnár László kezdeményezte, és [namelink name="Szigeti Márton"] kőfaragó készítette el; a helyi általános iskola falára került. Herczeg István 1887-ben született a községben, és az 1912-es stockholmi olimpián szerzett ezüstérmet a tornászcsapat tagjaként.

Az, hogy a falunak van még egy olimpikonja, az avatás reggelén derült ki: az iskola pedagógusai közül hívták fel a figyelmet néhányan az 1964-es tokiói olimpián 5. helyezést elért maratoni futóra, Sütő Józsefre. [namelink name="Molnár László"] ezt követően megkereste a sportoló Apátfalván élő rokonát, Sütő Rozáliát, akitől megtudta, hogy a 70-es éveiben járó egykori sportoló Balatonszárszón él, és évente kétszer-háromszor látogat haza. Kiderült az is, hogy a hivatalos olimpiai dokumentumokban azért nem apátfalviként, hanem makóiként szerepel, mert a városi kórházban született – gyermekkorát azonban a faluban töltötte.

Az olimpiai megemlékezés szervezői most azt tervezik, ha [namelink name="Sütő József"] legközelebb hazalátogat, meghívják a könyvtárba, hogy tartson előadást sportolói múltjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!