Makó és környéke

2015.08.25. 22:51

Aranykoszorút kapott a juhász

Makó-Rákos - Aranykoszorús gazda lett a lapunkban már bemutatott makó-rákosi juhász, Dani János. A kitüntetést a rákosi pusztán megvalósított hagyományos juhtenyésztés fenntartása és fejlesztése terén elért sikerei, illetve a juhtejből előállított termékek népszerűsítése elismeréseként kapta a földművelésügyi minisztertől, Fazekas Sándortól.

Munkatársunktól

A kitüntetést idén csak ketten kapták meg az országban. A kitüntetést a Mezőgazdasági Múzeumban vehette át a makó-rákosi juhász.

Dani Jánost néhány éve mint az egykor népes, ma már kihalóban lévő makó-rákosi tanyavilág egyik utolsó juhászát mutattuk be. Juhászdinasztia leszármazottja: már az üköregapjának is ez volt a hivatása – az első őse, akiről írásos emlék is bizonyítja, hogy juhász volt, 1801-ben született. Ő hetedmagával él makó-rákosi tanyáján.
 

Dani János büszke juhaira. Fotó: DM

Dani János büszke juhaira. Fotó: DM


Cigája juhot tartanak, abból is a tejelő fajtát, ami őshonos Magyarországon. A 180 állat napi 5-6 kiló sajtot ad. Házilag, hagyományos technológiával készülő, jellegzetes ízvilágot tükröző termékeik országszerte ismertek, vannak, akik külföldről is felkeresik őket, hogy vásároljanak belőle.

A makó-rákosi juhásznak már van egy miniszteri kitüntetése, amit még 1989-ben kapott hagyományőrzésért, juhászati tevékenységért, a régi használati tárgyak megőrzéséért. Valóban szép gyűjteménye van mestersége tárgyaiból: vannak köztük kolompok, kürtök, bicskatokok, ostorok, de tárogató és pásztorkés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!