Makó és környéke

2008.01.14. 19:57

Az óföldeáki Vass József a helytörténet szerelmese

Makó - A napokban a Magyar Kultúra Lovagjává ütik Budapesten az óföldeáki Vass Józsefet. A makói bíróságon teremőrként dolgozó ötvennégy éves férfit azért javasolta a falu önkormányzata a nemzetközi szinten is jegyzett rangos kitüntetésre, mert sokat tett a település múltjának megőrzéséért.

Szabó Imre

Három évvel ezelőtt megalapította a falu emlékházát, melyet a községben élők segítettek neki emléktárgyakkal berendezni. Eddig nyolc kötetet írt és adott ki Óföldeák múltjáról, fényképeinek felhasználásával helyi képeslapokat jelentetett meg, ráadásul honlapot is üzemeltet, ugyancsak honismereti témakörben (http://honismeret.atw.hu) – többek között ezek azok az érdemek, amelyek miatt az óföldeáki képviselő-testület a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címre terjesztette fel Vass Józsefet. A helyi honismereti, hagyományőrző és szabadidőklub elnökeként és önkormányzati képviselőként is ismert ötvennégy éves férfi a napokban, Budapesten veszi át a címmel járó oklevelet, az arany medált és a jelvényt.

Vass József valósággal szerelmese a falu múltjának. Mindig is vonzódott a történelemhez, régész szeretett volna lenni, ám ez csak álom maradt számára – végzettsége szerint géplakatos, kazángépész és kertész, amúgy a makói bíróságon dolgozik teremőrként. A makói térségben szinte példa nélkül álló hobbiként foglalkozik Óföldeák helytörténetével, pedig nem is itteni születésű: huszonöt éve lakik a faluban. Ha máshol élne, biztos ott is foglalkozna hasonlóval, ugyanakkor úgy véli, ennek a településnek páratlan varázsa, izgalmas története van. Azt mondja, ha nem örökítené meg fotóin, könyveiben a falu múltját, talán feledésbe merülne, márpedig ezzel komoly értékek mennének veszendőbe, nemcsak több száz esztendő, de néhány évtized távlatából is.

Vass József, az általa alapított emlékházban.
Fotó: Frank Yvette

Hálás az önkormányzatnak, amely segíti, támogatja, de legalább annyira a családjának is, hogy tolerálják ezt a különleges szenvedélyt. Min dolgozik most? Három kötete áll kéziratban, megjelenés előtt, emellett több száz magnószalagra rögzített interjúja is feldolgozásra vár.

Kárpát-medencei kitüntetés

A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását az 1997-ben létrejött Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte 1998-ban a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. A lovagi cím Kárpát-medence négy országában tevékenykedő, többek között alkotóházakat és galériákat is fenntartó alapítvány legrangosabb, nemzetközileg is ismert kitüntetése – elnyerte például Sütő András író és Dinnyés József daltulajdonos. A díjat önkormányzatok, társadalmi szervezetek jelölése, valamint az alapítvány tanácsadó testületének javaslata alapján ítélik oda. A címet január 22-én, a magyar kultúra napján adják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!