Makó és környéke

2009.05.19. 22:56

Az ország legjobb agrárgépészei

Makó - Makón tanulnak az ország legjobb agrárgépész diákjai: Farkas Péter az országos szakmai tanulmányi versenyt nyerte meg, Dani János pedig a mezőgazdasági és növénytermesztő gépészek országos versenyének gyakorlati részét – összetettben ötödik lett. Mindkét fiatal a család gazdaságában képzeli el jövőjét.

Szabó Imre

Egy 9 gyermekes deszki család egyik fia, Farkas Péter nyerte meg a mezőgazdasági gépészek országos tanulmányi versenyét. Ez tulajdonképpen egy többfordulós elméleti verseny volt, amelyben tesztfeladatokat kitölteni és esszét írni egyaránt kellett. A Makói Oktatási Központ diákjának eredménye különösen azért figyelemre méltó, mert nemcsak ő kitűnő tanuló, de testvérei is hasonló eredményre lehetnek büszkék; a legkisebb egyébként 7, a legidősebb 24 éves. A 19 esztendős Farkas Péter persze a gyakorlatban is ismeri a gazdálkodás minden csínját-bínját, hiszen a família ezzel foglalkozik, gabonaféléket és rózsát termeszt.

Farkas Péter, az országos tanulmányi verseny győztese. Fotók: DV

Farkas Péter, az országos tanulmányi verseny győztese.
Fotó: DV

A csendes, szerény fiatalember azt mondta, teljesen természetes, hogy a mezőgazdaság érdekli, hiszen pici kora óta ebben él, annak pedig, hogy ilyen jól tanul, minden bizonnyal az a titka, hogy szeretetben gazdag családban nőtt fel, és a szülei nagyon sokat foglalkoztak vele. A maga korabeli fiataloktól talán abban különbözik, hogy – mivel otthon keményen kiveszi a részét a munkából – kevés a szabadideje. Ha mégis van, olvas, kisebb testvéreivel játszik, vagy maketteket készít papírból – csinált már apró házat és autót, most épp zongorát szeretne. Barátnője egyelőre sincs. Mi az álma? Hallotta, hogy a jó agrárgépész szakemberek iránt nagy az érdeklődés, őt viszont még nem keresték meg, de nem is bánja. Otthon, a családi gazdaságban szeretne tovább dolgozni. „Ez érdekel, ezt szeretem, ez az életem" – mondta.

Dani János a döntő gyakorlati részét nyerte meg.

Dani János a döntő gyakorlati részét nyerte meg.
Fotó: DV

Hatévesen először a traktoron

Dani János az agrárgépészek országos versenyén nyerte meg a döntő gyakorlati részét – összetettben 5. lett. A 19 esztendős fiatalember a Makó környéki tanyavilágban, Bogárzón él, a család természetesen gazdálkodik – így az is természetes, hogy őt is a mezőgazdaság érdekli. Hatéves korában ült először traktoron. Az ő terve is az, hogy a családi gazdaságban dolgozik majd, ők főleg állatokat tartanak, és nekik termelnek takarmányt.

Fél évszázados hagyomány

A MOK Galamb József nevét viselő tagintézményében, illetve annak elődjében 1952 óta folyik az agrárgépészek képzése – tudtuk meg Kovács Kálmántól, aki Farkas Pétert felkészítette a tanulmányi versenyre. Az oktatás színvonala országos mércével mérve is élvonalbeli, nem véletlen, hogy a mezőgazdasági és a növénytermesztő gépészverseny országos döntőjét nemrégiben éppen itt rendezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!